Sve više slavnih dama bez grudnjaka i na crvenom tepihu: Evo šta se dogodi grudima kada ih ne nosite

Piše: L. K. P.

Trend izlaska iz kuće bez grudnjaka posljednjih je godina sve očitiji, svijet mode donosi nam nove stilove otvorenih haljina, a prve su sve skupa prihvatile slavne dame.

Pad popularnosti grudnjaka posljednjih je godina vrlo očit. Situacija podsjeća na pokret ‘Free the Nipple’ iz 2012., a situaciji je pomogla i pandemija te rad od kuće.

Stoga ne čudi da brojne slavne dame, uključujući Jennifer Aniston, Rihannu, Florence Pugh i Gillian Anderson, rado prihvaćaju pokret bez grudnjaka, naročito kad je riječ o crvenom tepihu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Florence Pugh (@florencepugh)

Mnoge komentiraju i kako im je grudnjak zapravo neudoban, to je jedan od razloga zašto ga ne žele nositi.

Ipak, liječnici o svemu imaju mišljenje te ističu da te prednosti mogu varirati.

– Učinci nenošenja grudnjaka razlikuju se od osobe do osobe, ovisno o čimbenicima poput veličine grudi, elastičnosti tkiva i individualne udobnosti – navela je liječnica opće prakse dr. Chandni Rajani, sa sjedištem u Londonu.

Smatra da je hodanje bez grudnjaka za mnoge udobnost jer ta forma opterećuje ramena i prsni koš.

– Štaviše, nenošenje grudnjaka može potaknuti bolju cirkulaciju i ventilaciju, smanjujući rizik od problema povezanih s kožom – navela je liječnica.

Ipak, mnogima se ne sviđa to što nenošenje grudnjaka može utjecati na opuštenost grudi.

– Iako postoje ograničeni znanstveni dokazi koji povezuju korištenje grudnjaka s opuštenošću grudi, neki tvrde da prirodna potpora koju pružaju grudnjaci može pomoći u održavanju čvrstoće grudi tokom vremena – naglasila je Rajani.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gillian Anderson (@gilliana)

Također, hodanje bez grudnjaka može rezultirati povećanim pokretima grudi, potencijalno uzrokujući istezanje potpornih ligamenata i tkiva. Ipak, neki tvrde da će mišići ispod grudi sami ojačati, ako se hoda bez grudnjaka.

Liječnica ističe da nema prave ili krive odluke, ona se razlikuje od osobe do osobe.

– U konačnici, odluka o nošenju grudnjaka ili ne ovisi o ličnoj udobnosti, načinu života i osobnim preferencijama. Važno je pronaći ravnotežu koja potiče i fizičko i emocionalno blagostanje – kaže.

Još 2012. tema je postala politička kada se otkrilo da Facebook i Instagram cenzuriraju ženske bradavice, ali ne i muške.

Brojne slavne osobe, uključujući Miley Cyrus, slikale su se u toplesu, održani su marševi bez grudnjaka, a Never Fully Dressed je prodao ‘majicu sa sisama’, koju je nosila Kendall Jenner, te 50.000 eura za dobrotvornu udrugu za mentalno zdravlje Mind.

Anketa YouGov-a iz 2021. pokazala je da je trećina žena u Ujedinjenom Kraljevstvu prestala nositi grudnjake tokom mjeseci pandemije. Istraživači sa Univerziteta Portsmouth i Univerziteta St Mary izvijestili su o padu nošenja grudnjaka za 70 posto tijekom karantene, a četvrtina žena izjavila je da nemaju namjeru vratiti se grudnjacima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Kardashian (@kimkardashian)

U oktobru 2020., prodavač donjeg rublja Bravissimo izvijestio je o smanjenju prihoda od 30 posto, dok je u SAD-u prodaja grudnjaka pala za 9 posto iste godine.

U međuvremenu, na TikToku, #NoBra hashtag prikupio je 399,4 milion pregleda, a #NoBraClub ima 102 miliona – i raste.

Pokret bez grudnjaka redovito se pojavljuje od 1960-ih.

U julu 2022. Florence Pugh uzvratila je napornim trolovima koji su je kritizirali jer nije nosila grudnjak na prozirnu Valentino haljinu.

– Dali ste mi agresivno do znanja da su vas razočarale moje sitne grudi te kako bih se trebala sramiti svojih plosnatih prsa – navela je na mrežama.

– Već dugo živim u svom tijelu. Potpuno sam svjesna veličine svojih grudi i ne bojim se toga – izjavila je Pugh.

U međuvremenu, Kim Kardashian prihvatila je trend lansiranjem ‘grudnjaka s bradavicama’ od 75 eura, koji je imao ugrađene pjenaste bradavice – i odmah se rasprodao.

– Predstavljam potpuno novi grudnjak s bradavicama. Dakle, koliko god bilo vruće, uvijek ćete se činiti kao da vam je hladno – navela je Kim na Instagramu.

Dostupan u šest nijansi u boji kože, Ultimate Bra izrađen je od meke tkanine od mikrofibre, s prvim takve vrste suženim pjenastim jastučićima za ‘seksi, prirodno podizanje i potporu’.

Push-up grudnjak također uključuje glatke rubove i jastučiće, skrivene umetke za udobno pristajanje.

Stoga je SKIMS Ultimate Bra dizajniran da pruži osjećaj i izgled bez grudnjaka, a istovremeno održava podizanje, piše Daily Mail.

Pročitajte još