Buran ljubavni život prve miss Jugoslavije: Jedan muškarac se ubio, a drugi postao prosjak

Piše: Redakcija

Foto: Povijest.net/ Povijest.hr

Jedna od najpoznatijih dama na ovim prostorima koja je 1926. godine izabrana za prvu mis Jugoslavije, Štefica Vidačić cijeloj Evropi je postala poznata nakon što je izabrana za najljepšu na ovim prostorima. Crnka zelenih očiju, je nakon izbora počela da niže uspjehe širom ovog kontinenta. Snimila je i nekoliko filmova, a jednako je poznata i po ljubavnom životu koji je bio veoma bogat.

Štefica Vidačić rođena je 1905. godine u hrvatskoj Požegi, a radila je u kafiću u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Sa 22 godine postala je Mis Zagreba, pa Mis Kraljevine SHS, a onda, u Berlinu, i prva Mis Evrope. Nakon toga je postala poznata široj javnosti, a počeli su da joj nude brojne angažmane.

Za Mis Evrope ju je, navodno, između tri finalistkinje odabrao poznati reditelj Fridrih Murnau, obećavši joj i filmsku karijeru. Štefica je pod imenom Steffie Vida nastupila u nekoliko filmskih uloga i nije se baš proslavila, ali joj je titula misice obezbijedila popularnost u cijeloj Evropi.

 

Za muzu ju je uzeo poznati slikar tog vremena Robert Auer, koji je naslikao njen akt, a kao slika i prilika našla se i u mnogim reklamama.

Slomila je mnoga muška srca kada se udala za bogatog njemačkog reditelja, što je pokrenulo priče i legende. Jedna kaže da je ugledni gospodin iz Vlaške ulice, Josip Tiljak, zbog nje počinio samoubistvo nakon čega je u novinama objavljeno njegovo oproštajno pismo.

Najpoznatija je ipak legenda o Štefici i Miškecu. Miškec je bio zagrebački mladić koji je radio kao pomoćnik majstora i bio zaljubljen u Šteficu. Nakon što se Štefica udala, počeo je da pije, dao otkaz i postao prosjak.

Kao prosjak uvijek je spavao na istom mjestu, pored Balkan prolaza, devedesetih je taj prolaz nazvan Miškecov prolaz, prenosi cdm.me. Umrla je 2002. godine.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti