Ljubiša Samardžić: Godinu dana od smrti poznatog Smokija

Piše: Redakcija

Jučer je bilo tačno godinu dana od smrti poznatog glumca Ljubiše Samardžića. Naime, on je preminuo 8.9.2017. godine, a nakon što se dugo vremena borio s teškom bolešću. 

Ljubiša Samardžić je rođen u Skoplju 1936. godine u rudarskoj porodici. Kao mladić upisuje pravo, no ubrzo shvata da je gluma njegov poziv pa završava Akademiju dramskih umjetnosti u Beogradu. Odigrao je više od 70 filmskih uloga, i to u filmovima različitih žanrova. Najčešće je glumio glavne i veće sporedne uloge u ratnim filmovima i komedijama, a u novije vrijeme i u filmovima koji se bave društvenom problematikom.

Debitirao je u filmu “Igra na skelama”, 1961. godine, a nakon toga zaredale su se brojne filmske uspješnice među kojima su “Bitka na Neretvi” “Jutro”, “Valter brani Sarajevo”, “Boško Buha” i “Ljubavni život Budimira Trajkovića”. Naklonost publike stekao je isključivo na filmu, a kako je sam govorio, igrao je kod gotovo svih jugoslavenskih reditelja. Uloge je ostvario i u nekoliko TV serija među kojima je najpoznatija “Kuda idu divlje svinje”.

Voljela ga je i kritika i publika. Godine 1999. okušao se i u rediteljskim vodama filmom “Nebeska udica”. Na listi filmova i serija koje je režirao našli su se i “Nataša”, “Jesen stiže, Dunjo moja”, “Konji vrani”, “Bledi Mesec” i “Miris kiše na Balkanu”. Samardžić je i dobitnik brojnih filmskih nagrada i jedan od najčešće nagrađivanih jugoslavenskih glumaca na Filmskom festivalu u Puli. Još 1967., na Filmskom festivalu u Veneciji, osvojio je Zlatnog lava za ulogu u filmu “Jutro”, a kao najznačajniju nagradu u karijeri isticao je Nagradu AVNOJ-a 1988. godine, bio je prvi filmski glumac koji je dobio ovo priznanje.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti