Mladen Vojičić Tifa: I danas se sjećam kad mi je Davorin opalio šamar kod Vječne vatre

Piše: Redakcija

U sarajevskom Domu mladih prošle sedmice održan je koncert „Indexi i prijatelji – Da sam ja netko“, u čast  kultnog muzičkog sastava formiranog davne 1962. godine. Sve što su „Indexi“ snimili sluša se i danas, stoga i ne čudi što su omaž balkanskim „Beatlesima“ prošle sedmice dale praktično sve generacije i neke od najvećih muzičkih zvijezda Regiona. Na neprolazne hitove sastava u kojem su trag ostavili i Ismet Nuno Arnautalić i Šefko Akšamija i Davorin Popović…, podsjetio nas je i Mladen Vojičić Tifa. Uvijek je bio veliki fan „Indexa“, a to je i danas, kaže nam.

 

Pjevač koji je kroz karijeru prošao sastave: „Divlje jagode“, „Vatreni poljubac“, „Bijelo dugme“, s kojim i danas, zajedno s Goranom Bregovićem i Alenom Islamovićem nastupa širom svijeta, čuva uspomene na „Indexe“, i legendarnog Davorina Popovića. Kada priča o njemu, koristi nadimak Pimpek, po kojem svi oni koji su ga voljeli i pamte legendarnog pjevača.

 

– Bio mi je mentor, zapravo jedan od mentora. Uz njega je tu bio još jedan moj drug, kojeg, nažalost, također više nema, a to je Sergio Blažić iz grupe „Atomsko sklonište“. To su dva čovjeka koja su me na neki način profilisala i koja su mi dala smjernice – kaže Tifa i dodaje kako je Davorin Popović, koji nas je napustio 2001. godine, za njega bio više od prijatelja i mentora.

 

– Brojna su sjećanja vezana za Davorina, a ono što je jako bitno jeste da sam ga zvao svojim drugim tatom. Sjećam se da me je ’85. godine, kada sam izašao iz „Dugmeta“, a kada je bila aktuelna ona afera, sreo kod Vječne vatre i šamarčinu mi opalio i to, Boga mi, dobru šamarčinu. Rekao mi je: „Nemoj mali da se igraš s vatrom“.

Foto: Fuad Fočo

Komletnu priču s Tifom čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Aktuelni broj

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti