Samru Ferić Buzoku multipla skleroza nije pokolebala: Prohodala sam i niko me više ne može zaustaviti

Piše: Redakcija

Multiple skleroza je bolest koja se teško prihvata, a Samra je prihvatila i kroz život korača hrabro i uzdignute glave

Multipla skleroza je bolest centralnog nervnog sistema koja najčešće zahvata očne nerve, mozak i kičmenu moždinu. Lijek za potpuno izlječenje ne postoji, ali cilj je smanjiti pogoršanja organizma i ublažiti simptome. Ona najčešće život oboljele osobe promijeni u potpunosti.

Sarajki Samri Ferić Buzoku se život jeste promijenio kada je prije deset godina oboljela od ove bolesti, ali multipla skleroza je nije pokolebala. Supruga je i majka osmogodišnjeg dječaka. Iako su posljedice ponekad teške, ona je dobila snažnu volju da se bori i da ide dalje.

JAKA VOLJA

Kada su joj ljekari dijagnosticirali multipla sklerozu, samra je imala 30 godina, sređen porodični i poslovni život. Međutim, drugi dan nakon što je okrutna bolest napala njen organizam, Samra više nije bila ista osoba. Ni njena svakodnevica nije bila ista.

– Navečer sam legla zdrava kao zdrava osoba, a ujutro nisam mogla ustati i doći do toaleta. Nisu me slušale ni noge, ni ruke, kao da nisu moji. Osjećala sam se bespomoćno – prisjeća se Samra.

Navodi da nije imala niti jedan predznak da bi joj se moglo nešto desiti. Ali ipak, Samru to nije spriječilo da se ostvari kao majka. Godine 2010. rodila je sina Džana, koji joj je danas uz muža Ismira najveća podrška.

– Imam veliku ljubav u svom životu. Udala sam se za svoju ljubav i imam veliku podršku od njega. Zbog njega sam prohodala i prvi i drugi put, non-stop me bordi, jer me zna kakva sam bila prije kada sam bila zdrava – kaže ova hrabra žena.

Život žena koje boluju od ove bolesti u trudnoći je potpuno drugačiji, tako je bilo i kod Samre. Prvo tromjesečje drugog stanja imala je mučnine, a ostatak je provela kao potpuno zdrava žena.

Piše: Azra Kovačević

Foto: Samir Saletović

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti