Ikona Hollywooda: Rita Hayworth je bila nesretna žena

Piše: Redakcija

Glumica i plesačica Rita Hayworth bila je jedna od najslavnijih žena svog vremena. Rođena je 1918. godine u  Brooklynu kao Margarita Carmen Cansino. Njen otac Eduardo bio je plesač flamenka, a majka Volge koja je bila irsko – engleskog porijekla također je plesala. Rita je na sceni velike pozornice bila već sa šest godina, a sa 16 je plesala kao profesionalka. Njenu ljepotu i plesačko umijeće hvalili su svi.

Ipak ikona Hollywooda skrivala je veliku tajnu iz djetinjstva.

Njen otac predvidio je njenu plesačku karijeru jer je u njegovoj porodici to bila tradicija.

Jednom, kada je već bila poznata, Rita se prisjetila kako je naučila hodati tek s tri godine, ali i da je otac odmah počeo podučavati plesu. Njoj se to nije sviđalo, ali nikada nije imala hrabrosti reći da to ne želi. Kada je imala devet godina, njena porodica se preselila u Kaliforniju. Njen otac je shvatio da za njega tu neće biti budućnosti. Uhvatila ga je panika, pa je sa sobom na nastupe vodio i svoju kćerku, te joj dao i umjetničko ime Carmen. Nije išla u školu, a otac ju je napadno šminkao, ofarbao kosu u crnu i oblačio u izazovne haljine, a sve da bi izgledala starije.

Nakon nekog vremena Ritu je predstavljao kao svoju suprugu. Kada nije bila poslušna tukao je, a onda počeo i silovati.

30-tih godina prošlog stoljeća Rita je postala ikona u svijetu slavnih, a nije imala ni 20 godina. Sa 18 se udala za 41 – godišnjeg auto – dilera Eddieja Judsona za kojeg je ona bila dobra „investicija“.

Udavala se pet puta, a ima dvije kćerke. Rita je glumila do 1972. godine.

Imala je probleme s alkoholom, a Alzheimerova bolest joj je dijagnosticirana 1980.

Rita Hayworth umrla je 1987. godine u New Yorku.

Pročitajte još