Znate li šta je Movember?

Piše: Redakcija

Oktobar je rezerviran za žene i u svijetu je najpoznatiji mjesec u kojom se obilježava podizanje svijesti o raku dojke. Novembar od 2003. godine rezerviran je za muškarce i Movember je pokret osnovan u Australiji s ciljem osvješćivanja javnosti o muškim bolestima, prvenstveno raku prostate te s ciljem da se muškarci potaknu na redovite liječničke kontrole.

Prema podacima do kojih smo došli pukom pretragom na Googlu, saznali smo da se, u našoj zemlji, svake godine registruje preko dvije hiljade novooboljelih od raka prostate. Ako niste znali, rak prostate je drugi po učestalosti i treći najsmrtonosniji kancer među muškarcima u svijetu.

U Melburnu je nastao običaj puštanja brkova u znak dizanja svijesti i prikupljanja novca za istraživanje o ovoj bolesti. Te godine, 30-ak muškaraca je pokrenulo inicijalnu akciju kojoj se naredne godine pridružilo preko 400 muškaraca i tada su prikupili oko 30.000 eura za istraživanje o raku prostate.

15 godina kasnije, akcija Movember jača je nego ikad i obilježava se širom svijeta, uz podršku starih, mladih i žena. Procjenjuje se da svake godine, u ovom globalnom godišnjem događaju, učestvuje više od 5 miliona ljudi iz preko 20 zemalja svijeta. Tokom godina, Movember je postao sinonim za borbu protiv raka prostate, raka testisa, kao i za očuvanje mentalnog zdravlja i borbu protiv samoubistva kod muškaraca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti