Tarik Džinić: Kako sam ušao u cipele Izeta Fazlinovića

Piše: Redakcija

Kada vam je prvi profesionalni angažman u glumačkoj karijeri uloga u seriji poznatog dvojca Feđe Isovića i Elmira Jukića, onda je gotovo pa sigurno da je pred vama, u profesionalnom smislu, svijetla budućnost. Priliku da igra u drugoj sezoni serije „Konak kod Hilmije“, dobio je 22-godišnji Tarik Džinić iz Gračanice, student četvrte godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Utjelovio je lik legendarnog Izeta Fazlinovića iz serije „Lud, zbunjen, normalan“ u mladim danima. Da bi ušao u Izetove cipele, Tarik nije morao ići na audiciju. Njegov glumački dar je prepoznao reditelj serije, koji je Tariku bio profesor na Akademiji.

Podrška kolega

– Gledao me je na nekim ispitima, te je smatrao da bih bio dobar izbor za ulogu.  Da li ću je prihvatiti, nije bilo apsolutno dileme. Nisam bio potpuno svjestan šta mi je ponuđeno i trebalo mi je vremena da sve to profiltriram. Naravno da je bilo malo straha i to je dobro, jer je trema rezultat odgovornosti i predanosti. Ipak, sve to ublaži osjećaj sreće i blaženstva jer radite ono što volite – kaže Tarik, koji je prošle godine proglašen najboljim studentom na Akademiji.

Prihvativši ulogu Tarik je dobio mogućnost da tri mjeseca snima rame uz rame s nekim od najvećih bh. glumačkih imena poput Tarika Filipovića i Emira Hadžihafizbegovića.

– Sigurno je da ću uvijek pamtiti kako me je cijela ekipa lijepo primila i olakšala mi rad, jer svi svoj posao rade vrlo profesionalno. Atmosfera je stvarno bolja nego što sam mogao i zamisliti. Radilo se mnogo, ali produktivno i uz mnogo pozitivne energije. Zaista nije lažna korektnost ili skromnost, ali svi sa seta su ostavili utisak na mene jer je riječ o profesionalcima i dobrim ljudima. Kolege glumci su me uvažili, te se prema meni ophodili profesionalno i korektno. Kod Elmira me zadivila jednostavnost, produktivnost i opuštenost koju pokazuje u radu. Lejla Graho je dizajnirala sjajne kostime i mnogo nam olakšala posao, kao i cijela tehnička ekipa. Nezahvalno mi je izdvojiti nekoga posebno – kaže Tarik.

Kako nam je ovaj mladi glumac otkrio, Izet Fazlinović u mladim danima nije zamišljen kao imitacija lika kojem je Mustafa Nadarević dao svoj lični pečat.

– Najbolje bi bilo da ne govorim mnogo već da gledaoci sami prosude o mom liku. Scenarist Feđa Isović mladog Izeta je „razotkrio“, te se duhovito našalio s njegovim nekadašnjim idealima i stavovima. Neke osnovne karakterne osobine su iste, ali je u suštini različit lik jer je prošlo mnogo godina. Mislim da će to biti uzbudljivo jer ćemo svi imati priliku „otputovati“ u prošlost i vidjeti koliko su godine i okolnosti, zapravo, promijenile Izeta – kaže on.

Da će se baviti glumom, znao je još dok je bio dječak. U budućnosti bi volio da se oproba u različitim medijima i stilovima. 

Vožnja biciklom

– Jako mali sam bio kada sam prvi put stao na scenu u jednoj dječijoj predstavi. Oduvijek sam razmišljao o tome da želim biti glumac. To je valjda nešto s čime se rodite i kada se kao mali usmjerite prema tome, onda ne postoji razlog da se time ne bavite čitav život – kaže Tarik i dodaje da nijedan fakultet u njegovom slučaju, nije imao šanse u odnosu na glumu i Akademiju.  

Tarik ističe da postoji mnogo glumaca čiji rad cijeni i voli, ali smatra da svi imaju svoj put, te da je pomalo naivno priželjkivati nečiju karijeru. A da je on apsolutno posvećen izgradnji svoje, pokazuje činjenica da većinu svog vremena usmjerava na glumu.

– Nekako sve aktivnosti počnu da prate i podržavaju glumu, što je možda i dobro. Naravno, nađem uvijek vremena da pogledam nešto „za svoju dušu“, za druženje s prijateljima i porodicom, te za vožnju biciklom – kaže on na kraju razgovora za naš magazin.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti