Ove zime birajte: Planinu, advent ili shopping

Piše: Redakcija

Zima samo što nije stigla, pa mnogi sigurno već razmišljaju o idealnoj destinaciji za godišnji. Svakako ovo godišnje doba treba doživjeti tamo gdje je ono najljepše – na planini. Snježne radosti, svjež planinski zrak i idilični pejzaži pružit će i fizički i psihički odmor. Odmor u planini upotpunit će pucketanje vatre u kaminu u nekoj planinskog kolibi. Neovisno o tome za šta ćete se odlučiti; hotelski smještaj ili smještaj u nekoj pitoresknoj kući za odmor, zimovanje možete pretvoriti u bajku koje ćete se rado sjećati.

Naravno, zimsko putavanje i odmor ne moraju biti samo u planinama. Tu su i mnogi gradovi u kojima su nestvarni adventi i gdje su prazici i praznično veselje zaista posebni.

Kako ljetni, tako i zimski odmor treba početi planirati ranije. Istražili smo ponude na najpopularnijim sajtovima u vezi s uslugama putovanja, te vam donosimo nekoliko ideja i ponuda u kojima će uživati ljubitelji planine, skijanja, ali shoppinga. Oni koji nisu ljubitelji nijedne od navedenih aktivnosti, uživat će barem u prekrasnim fotografijama.

SKIJALIŠTE VOGEL, SLOVENIJA

Malo, ali savršeno oblikovano skijalište Vogel u Sloveniji odlična je destinacija ukoliko volite mirnija mjesta. Smješten je u idiličnom kutku ove zemlje u nacionalnom parku Triglav, ispod istoimenog najvišeg planinskog vrha te iznad jezera Bohinj. Upravo zbog takvog krajolika vrijedi posjetiti Vogel, a ni skijanje na njemu uopće nije loše. Ima modernu žičaru, a dobar je za početnike u skijanju.

Do Vogela se dolazi žičarom koja kreće s obale Bohinja i kojom se na nadmorsku visinu od 1.535 metara nadmorske visine stiže za nekoliko minuta.

CIJENE: Na Vogelu se nalaze brojni hoteli sa zaista kvalitetnom uslugom. Također, tu su i privatni apartmani koji su od skijališta udaljeni najviše do devet kilometara i koji su nešto povoljniji.

Noćenje u apartmanskoj kući košta otprilike 160 KM, dok ćete za noć u hotelu morati izdvojiti blizu 200 KM.

Jednodnevni ski pass ovdje košta 49 KM za odraslu osobu.

ŠTA VIDJETI: Osim skijališta, u ovom dijelu Slovenije svakako vrijedi posjetiti nacionalni park Triglav. Oko jezera Bohinj koje zaista ostavlja bez daha je staza duga 12 kilometara. Ukoliko volite planinariti, ovdje su i brojne planinarske staze. Kada je riječ o noćnom životu, on gotovo da i ne postoji. Ovo mjesto je, ipak, za mirni romantični odmor i ima tek nekoliko restorana uz obalu jezera.

KOPAONIK, SRBIJA

Da bismo proveli kvalitetan odmor, ne moramo ići toliko daleko. Kopaonik u Srbiji je, također, veoma dobar odabir. Nalazi se u južnom dijelu Srbije te predstavlja najveći planinski masiv dug 75 kilometara. Naime, na Kopaoniku je jedan od najmodernijih sistema žičara u Istočnoj Evropi. Ovdje će posebno uživati snowboarderi zbog veoma dobrih staza namijenjenih upravo njima. Uprkos hi-tech infrastrukturi, Kopaonik je uspio zadržati šarm ruralnog.

CIJENE: Hotelski kompleksi na Kopaniku smješteni su u središtu Nacionalnog parka Kopaonik. Hotel s četiri zvjezdice ovdje košta nešto više od 500 KM po osobi, za sedam dana. Kada je riječ o privatnom smještaju, cijenu svakako određuje usluga i kvalitet pa je moguće pronaći apartmane od 60 do 200 KM.

Za šestodnevni ski pass treba izdvojiti 180 KM.

ŠTA VIDJETI: Osim skijališta, planina i Nacionalni park Kopaonik imaju mnogo zanimljivih lokacija koje vrijedi posjetiti. Tu su mnoga izletišta, antički lokaliteti te moderni zabavni park. Vrijedi posjetiti i Pančićev vrh do kojeg vodi žičara, a s kojeg se pruža prelijep pogled na sve četiri strane svijeta. Ono što je posebno na Kopaoniku je noćni život. Tamo se svaku noć ludo zabavlja, uz zvukove folka i popa.

MADONNA A DI CAMPIGLIO, ITALIJA

Italija vrijedi za jednu od najatraktivnijih zimskih destinacija u ovom dijelu Evrope. Madonna di Campiglio je elitno italijansko skijalište sa solidnim stazama. Staza je duga 150 kilometara, a ima ukupno 57 liftova. Madonna di Campiglio je savršena kombinacija tipičnog italijanskog alpskog sela i modernog mjesta s odličnim noćnim životom.

CIJENE: Izrazito su visoke, ali zbog toga je i usluga vrhunska. Sedam dana u hotelu sa četiri zvjezdice košta više od 1.000 KM, ali u tu cijenu je uračunat i šestodnevni ski pass. Kada je riječ o privatnom smještaju, cijene se ne razlikuju mnogo od onih u hotelima, ali svakako primaju više osoba.

Za šestodnevni ski pass odrasli ovdje trebaju izdvojiti blizu 400 KM.

ŠTA VIDJETI: Madona di Campiglio je izuzetno lijepo uređena, s pješačkim dijelom u centru. Noćni život je bogat, jer postoji veliki izbor barova, kafića, restorana i diskoteka. Ova regija je poznata po tome što nudi bogat izbor zabave poslije skijanja. Za one koji vole mirniju atmosferu pronaći će je u Pinzolu ili Andalu. Tu je i Sunčana dolina koja skijaškim stazama sa Madonom di Campiglio, nudi mnogo zimskih sadržaja za svačiji ukus.

HEILIGENBLUT, AUSTRIJA

Heiligenblut se nalazi u podnožju Grossglockner planine, najviše planine u Austriji. Mjesto je mirno, sa samo 1.000 stanovnika. Skijališta Grossglockner nude lake i srednje zahtjevne staze za skijanje i bordanje. Sve su dobro opremljene, te osim za skijaše, pogodne su i za snowboardere. Skijati u sjeni ove planine koja je okružena s 40 drugih vrhova iznad 3.000 metara nadmorske visine jedinstven je doživljaj. Heiligenblut je, zapravo, mali raj na zemlji.

CIJENE: Cijene u Heiligenblutu su povoljne. Ovdje će svako za sebe pronaći ono što mu odgovara. Moguće je pronaći hotel u kojem noćenje za dvije osobe košta nešto više od 100 KM. Tu su svakako privatni smještaji, vile i apartmani gdje su cijene nešto malo niže.

ŠTA VIDJETI: Heiligenblut je slikovito mjesto u kojem je svaki dio posebno zanimljiv. Ovdje se tirolska tradicija čuva posebno. Noćne šetnje pod bakljama su poseban doživljaj, a nije se loše provozati ni kočijom. Kako je mjesto zaista mirno, noćnog života gotovo da nema nikako, ali je zato usluga u restoranima vrhunska.

ADVENTSKA ČAROLIJA

Osim zbog snijega, zimi se posebno radujemo i zbog praznika. Veliki evropski gradovi sve češće nude čarobne advente i nevjerovatnu prazničnu ponudu. Kada je riječ o Austriji, koja je poznata po svojim skijalištima, adventi u Grazu i Beču su posebna priča.

Bajkoviti prizori i dekoracije ostavljaju bez dana. Ugodna praznična atmosfera osjeti se na svakom koraku. Samo Beč ima više od 20 božićnih sajmova, koji imaju sve što treba za zimsku čaroliju.

Ukoliko ste za neku jeftiniju, ali i bližu varijantu, onda nikako nemojte propustiti Advent u Zagrebu. Zabava je na svakom trgu i u svakoj ulici.

Ovo godišnje doba posebno vole ljubitelji shoppinga. Velika sniženja su upravo u vrijeme praznika, a mnogima kupovima dođe kao pravi odmor.

ZIMOVANJE U BIH

Nemate dovoljno vremena, ali ni novca za putovanje van granica? Ljepote planina u Bosni i Hercegovini su svakako rame uz rame s onim evropskim.

Ukoliko ste ljubitelj prirode i želite da pobjegnete iz gradske gužve, onda je Bjelašnica idealno mjesto. Od Sarajeva je udaljena 25 kilometara. Staza dužine 8,3 kilometra je raspoloživa za sve discipline, staza je ovdje i najstrmija u BiH, zbog čega Bjelašnica privlači ljubitelje adrenalina.

Cijena noćenja u jednom od hotela košta otprilike 100 KM po danu, dok za ski pass trebate izdvojiti približno 30 KM.

Popularan turistički centar je i Vlašić. Netaknuta priroda, dobri ski tereni su ono što privlači mnoge goste. Smještajni kapaciteti su veoma dobri, a cijena zavisi od vrste smještaja. Noćenja se kreću u prosjeku 80 KM. Ski pass košta 22 KM po danu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti