Nigerija: Svijetla budućnost Crnog kontinenta

Piše: Redakcija

Nigeriju nazivaju i „Afričkim dijamantom”, i to ne bez razloga. Uprkos brojnim problemima, ova zemlja nezaustavljivo ide naprijed na svim poljima
Domaći ljubitelji nogometa još žale za propuštenom šansom i prolaskom u osminu finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Na tom putu, praćenom neutemeljenom, tipično, euforijom, ispriječila se Nigerija… Zemlja čija realnost vrlo malo odgovara stereotipima u našim glavama. Nigerija nije savana u kojoj goli urođenici kopljima pokušavaju uloviti divlje zvijeri, niti je to zemlja čiji stanovnici isključivo žive u kućama od blata, umirući od gladi. Nigerija je danas zemlja koja predstavlja svijetlu budućnost Afrike, napravivši korake od sedam milja kada je riječ o infrastrukturi, obrazovanju i ekonomiji. Danas je Nigerija najbrojnija afrička nacija sa 174 miliona stanovnika, koja uživa status najobrazovanije i ekonomski najjače afričke nacije. Na našu žalost, Nigerija je i sportska perjanica Afričkog kontinenta, a njihova najbolja nogometna ekipa, ona koje je porazila Zmajeve, prvak je Afrike u nogometu.

Nigeriji je danas mjesto gdje je budućnost Afrike već počela. I ne samo Afrike, nego i svijeta, jer ova zemlja spada u „11 budućih” zemalja, onih koje će tokom narednih decenija biti žarište civilizacijskog i ekonomskog napretka. Život u Nigeriji je daleko od idealnog uz brojne probleme koji prate ovu mladu demokratiju, uz terorizam, sektaško nasilje i probleme u infrastrukturi i opskrbi vodom ili strujom. No, i pored svega Nigerija napreduje vrlo brzo na svim poljima i na putu je da do sredine stoljeća možda postane neka nova, afrička Švicarska. Ima sve uslove za takvo nešto.

Afrički Kuvajt

Godine 1953. stanovnici južnih obala Nigerije mogli su vidjeti nešto neobično. Neobični stranci, uglavnom bijelci, kretali su se šumama i močvarama, tražeći nešto posebno. Domoroci su bili uvjereni da bijelci traže palmino ulje, tradicionalni proizvod koji je od dolaska prvih Evropljana izvožen iz zapadne Afrike. Stranci su nakon tri godina traženja konačno to „nešto” i pronašli. Radilo se također o ulju, ali jednom potpuno drugačijem ulju, onom koje će promijeniti budućnost Nigerije.

– Istraživači su napravili zabavu na njihovoj kući-čamcu i pozvali sve iz sela da vide uzorke nafte koju su tražili… Možete zamisliti proslavu nakon što su godinama tražili naftu u komercijalno isplativim količinama – kaže za BBC jedan od stanovnika sela Oloibiri u Delti Nigeru, gdje je 1956. uspostavljena prva naftna bušotina u Nigeriji.

Do kraja stoljeća, nigerijska vlada je kao djelomični ili potpuni vlasnik svih naftnih buština zaradila 1,6 triliona dolara. Sve donedavno, više od devedeset posto nigerijskog izvoza i 40 posto svih prihoda nigerijske vlade dolazili su od nafte. Danas Nigerija ima novca više nego ikada, no samo 14 posto državnih prihoda danas dolazi iz bušotina.

Nigerija ima ogromne rezerve nafte, pretpostavlja se više od 35 milijardi tona, što će omogućiti sigurnu eksploataciju i bogatu „žetvu” sljedećih pola stoljeća. No, jednog dana, kada nafte u Nigeriji ne bude više, ova zemlja se neće pretvoriti u pustinju, kao što će se desiti s naftom bogatim zemljama Perzijskog zaljeva. Nigerija nije načinila istu grešku poput njih, nego je otišla korak dalje, razvijajući i druge grane industrije i sektore usluga.

S ubrzanim razvojem ekonomije, raste i klasa poslovnih ljudi, koja ima svoje specifične navike i prohtjeve, te je spremna platiti za luksuz.

– Tokom proteklih pet godina vidjeli smo veliki rast u sektoru poslovne avijacije. Nigerija ima najbrže rastuću poslovnu avijaciju na Kontinentu… Nafta i gas su perjance razvoja, ali telekomi, finansijski sektori i poljoprivreda također rastu i šire se. Sektor poslovne avijacije ove godine bi trebalo da raste 20 posto – kaže Segun Demuren from Evergreen Apple Nigeria, menadžer prve privatne nigerijske aviokompanije za poslovne korisnike.

Šesti april ove godine bit će upisan zlatnim slovima u historiji Nigerije i njene ekonomije. Tog dana je Nigerija s trona najjače afričke ekonomije skinula Južnu Afriku, koja je, zahvaljujući svojim bogatim rudnicima zlata i dijamanata, decenijama bila vodeća zemlja ovog kontinenta. Prema podacima MMF-a, to više nije i teško da će Južna Afrika ikada više postati ekonomska perjanica Kontinenta. Ne pored Nigerije. Nigerijska ekonomija je, prema svim statistikama i relevantnim brojevima, porasla cijela tri puta i teško je da će je neko prestići u skorije vrijeme.

Cjelokupni članak   pročitajte  u  905.  broju magazina Azra

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti