Vojvotkinja od Sussexa ponovo u žiži medija: Što Meghan želi to i dobije

Piše: Aldina Zaimović

U londonskom Royal Albert Hallu prošle sedmice je upriličena dodjela British Fashion Awardsa, prestižnih britanskih modnih nagrada, koje tradicionalno organizira Britansko modno vijeće, čime odaje počast najboljima u modnoj oblasti koji su u posljednjih 12 mjeseci stvorili nove mogućnosti i ukazali na smjernice, bitne za razvoj mode. Najboljim modnim brendom proglašen je „Gucci“, za najboljeg dizajnera modnih dodataka izabrana Demna Gvasalia i modna kuća „Balenciaga“, dok je najboljim britanskim muškim dizajnerom proglašen Craig Green. Tutulu najboljeg modela ponijela je kćerka Cindy Crawford, Kaia Gerber, dok je najboljom britanskom ženskom dizajnericom proglašena Britanka Clare Waight Keller, prva ženska kreativna direktorica kuće „Givenchy“. Nagradu joj je, na iznenađenje svih prisutnih, uručila Meghan Markle, čiji dolazak su organizatori čuvali u strogoj tajnosti. Njeno pojavljivanje niko nije očekivao, budući da nigdje nije najavljena kao jedna od osoba koja će uručiti nagradu. Meghan je za ovu priliku nosila crnu toaletu s jednim otkrvenim ramenom, s Clareinim potpisom, čime je još jednom potvrdila da joj se veoma dopada modna estetika britanske dizajnerice, koja je u maju kreirala i njenu vjenčanicu.

Radeći na dizajnu haljine za Meghanin najvažniji dan, dvije mlade dame su izgradile i čvrstu vezu i prijateljstvo, što se moglo vidjeti i na dodjeli nagrada u Royal Albert Hallu. Clare je svjesna da je njihova saradnja na početku, i ne krije nadanje i želju da još mnogo godina sarađuje s vojvotkinjom.

 

Apsolutna vladarica

– Kao što svi u ovoj prostoriji znate, svi mi smo duboko povezani s onim što nosimo. Ponekad je veoma lično, a ponekad emotivno. Ali, za mene je moda zasnovana na stvarnom shvatanju kako da podržimo jedni druge, a naročito žene – kazala je Meghan, prije nego što je proglasila pobjednicu.

I kako se moglo i očekivati, laureati su dobili svojih pet minuta slave u medijima, ali o nagradama niko toliko ne govori, koliko o samoj vojvotkinji.

Blistala je na pozornici, još jednom pokazala da je apsolutna vladarica dobrog stila, ali je pažnju medija izazvalo i njeno neprestano grljenje i maženje trudničkog stomaka. Jednima je ovaj prizor sladak i majčinski, drugima pak neukusan i pretjeran.

No, mišljenja o Meghan, čini se, nisu podijeljena samo kad je riječ o ovoj temi. Britanska javnost ju je nakon vjenčanja s princem Harryjem s oduševljenjem prihvatila, tvrdeći kako je unijela svježinu u uštogljeni britanski kraljevski dvor, no, sada, iza zidina Palače dolaze druge priče, koje Meghan, zbog strogih kaljevskih načela – bez komentiranja i demantiranja, ne može pojasniti, niti se od njih odbraniti. Naime, sve glasnije se šuška kako njeni odnosi s vojvotkinjom Kate, nisu idilični, te da dvije kraljevske snahe, navodno, samo kurtoazno pred medijima održavaju srdačnost. Ove tvrdnje dodatno je potkrijepila stručnjakinja za govor tijela Judi James, koja je kazala kako se ove godine na Wimbledoneu, uprkos tome što su sjedile zajedno, mogla primijetiti udaljenost među njima.

Razlike između dvije snahe su evidentne, saglasni su analitičari života na kraljevskom dvoru. Kate je povučenija i sigurno se lakše prilagođava i prihvata kraljevska načela, na koncu, ona ih bolje i poznaje od Meghan, jer duže živi s kraljevskom porodicom, s druge strane, mnogi su i predviđali da Meghan, doskora američka glumica i Instagram zvijezda, neće biti tiha i da će sigurno unijeti promjene u britanski dvor.

Njihov modni ukus je drugačiji, obje su modno osviještene, ali je za razliku od Kate, Meghan smjelija u izboru onoga što nosi, što potvrđuje i njeno pojavljivanje na dodjeli Britanskih modnih nagrada. Svima je u oči upao crni lak na njenim rukama i nogama, kojeg do sada nismo imali priliku vidjeti kod članova kraljevske porodice, jer je sama kraljica Elizabetha II veliki protivnik takvih trendova. Ali, kako se čini, Meghan sebi da oduška i s vremena na vrijeme prekrši i strogo kraljicino pravilo. Za sada, njeni odnosi s vladaricom nisu narušeni, Meghan i Elizabetha II gaje zajedničku strast, a to je ljubav prema životinjama.

A upravo zbog Meghanine ljubavi prema životinjama, piše „Paris Match“, princ Harry prvi put nakon više od 20 godina s bratom i ocem neće sudjelovati u tradicionalnom lovu na fazane, koju kraljevska porodica organizira dan nakon Božića. Da joj ispunjava želje, naglasio je i Robert Jobson u knjizi o kraljevskoj porodici, napisavši kako je Meghan izrazila želju da na svom vjenčanju nosi tijaru sa smaragdima, umjesto one koju joj je ponudila kraljica, što je Harry i zatražio od dvorjana, kazavši navodno: „Što Meghan poželi, mora to i dobiti”. Kraljevska dopisnica za medije Emily Andrews komentira cijeli slučaj, te tvrdi da Harry, zapravo, na taj način štiti Meghan. Godinama ga muči to što nije mogao dovoljno zaštititi svoju majku, princezu Dianu, pa je odlučio potruditi se svim snagama da zaštiti svoju suprugu.

Analitičari života na kraljevskom dvoru tvrde kako je ulazak Meghan u Harryjev život, 2016. godine, na neki način uzburkao mirne i skladne vode između dvojice braće i Kate, za koju je Harry znao javno reći da je smatra svojom starijom sestrom koju nikad nije imao. On je, s druge strane, bio omiljeni gost u domu mladih roditelja, dok su se njihova djeca, princ George i princeza Charlotte, s veselim stricem igrala bez ikakvih kraljevskih protokola.

U to vrijeme kraljevski trio je pokušavao protresti pravila Palače. Pokrenuo je projekt „Heads Together“, kako bi se borio protiv stigmatizacije mentalno bolesnih.

Trojka je postala četvorka i sada vladaju neka nova pravila. Braća su okrenuta svojim životima, a i uloge su im drugačije. William i Kate su budući kralj i kraljica i jasno je da njihove dvorske i službene dužnosti nisu iste i da je protokol rigorozniji, Harry je tek sedmi u redu za nasljeđivanje trona, pa sebi mogu malo dozvoliti i netaktičnosti. Jedna se dogodila neposredno prije vjenčanja, kada se vojvotkinja Kate, tada trudna sa svojim trećim djetetom,  navodno rasplakala zbog Meghaninih zahtjeva o haljini koju je malena princeza Charlotte, kao djeveruša, trebala nositi na njenom i Harryjevom vjenčanju.

– Ona je dašak svježine, vrlo je šarmantna osoba koja zna šta hoće – opisao je Meghan jedan od dvorjana.

No, njoj možda u svemu popušta Harry, ali ne i osoblje u Palači. Kada se, navodno, otresla na člana Kateinog osoblja, Kate joj je nedvosmisleno stavila do znanja da ne može na takav način razgovarati s njenim osobljem. No, Meghan nema problem samo s tuđim, već očito i sa svojim osobljem, koje joj počinje davati otkaze.

Neimenovani izvori u britanskoj žitoj štampi Meghan opisuju kao šeficu iz pakla, budući da joj, navodno, nije strano svoje osoblje dizati u pet sati ujutro, samo zato što se ona u to doba budi, kako bi prakticirala jogu; u pet ujutro, navodno, šalje im i mailove sa zadacima i prohtjevima.

Australka Samantha Cohen, koja je za kraljevsku porodicu radila 17 godina, odlazak s dužnosti najavila je u proljeće, nakon rođenja Meghaninog i Harryjevog prvog djeteta. Samantha trenutno odrađuje otkazni rok, a da nije riječ o ženi tankih živaca, već o sposobnoj uposlenici, svjedoči i podatak da su joj kolege u Palači dale nadimak pantera Samantha. U kraljevskoj porodici prvo je radila kao zamjenica, a četiri godine kasnije postala i portparolka Palače. Kao Meghanina lična asistentica imala je zadatak da joj pomogne da se prilagodi na život u kraljevskoj porodici. Je li, uistinu, razlog njenog odlaska nemogućnost izlaska na kraj s hirovitom i prezahtjevnom vojvotkinjom, može se samo nagađati, ali je simptomatično, pišu britanski mediji, da je prije Samanthe i 39-godišnja Melissa, još jedna uposlenica u Meghaninom timu, koja je u maju savršeno držala konce u rukama kad je riječ o organizaciji njenog vjenčanja s Harryjem, dala otkaz.

– Njen posao bio je jako stresan. Morala se nositi s mnogim zahtjevima vojvotkinje, zbog čega je bila pod ogromnim pritiskom. Često je i plakala – pokušao je neimenovani izvor za “Mirror” pojasniti razloge Melissinog odlaska.

 

 Dvije snahe

 Mnogi su iznenađeni informacijama koje svako malo “cure” od neimenovanih izvora iz Palače, prema kojima je Meghan opisana kao kamen spoticanja u kraljevskoj porodici i uzrok svakom problemu koji nastaje na dvoru. Smatraju ih izmišljenima i pretjeranima. Čak i „Guardian“ navodnu svađu između vojvotkinja od Cambridgea i Sussexa naziva pričama rekla-kazala. Ovakav obrat situacije, kad je riječ o imidžu vojvotkinje, iznenađuje naročito nakon brojnih priča o njenom životu i odrastanju s majkom Doriom te zlobnoj porodici s očeve strane, koja svako malo pokušava da je u medijima ocrni i okoristi se o činjenicu da su u srodstvu s pripadnicom najmoćnije kraljevske porodice na svijetu.

Meghanini odnosi s Kate možda i nisu idlični, ali sigurno nisu ni bolji ni gori, tvrde upućeni u prilike na kraljevskom dvoru, od odnosa kakve u životu inače imaju i trebaju imati dvije snahe, bile one pripadnice kraljevske porodice ili ne. Sve dok je osmijeh prilikom javnih susreta na njihovim licima, znači da su stvari pod kontrolom.

A, možda u cijeloj ovoj priči kao zaključak treba ozbiljno shvatiti Harryjevu izjavu, koju je dao u februaru ove godine na Forumu kraljevske porodice, na koji su prvi put zajedno došli on s Meghan, a njegov brat s Kate, što je bio i njihov prvi zajednički službeni angažman.

– Smatram da je odlično to što imamo na okupu četiri različita karaktera i osobnosti, dok nas sve veže ista strast za promjenama. Naravno da ponekad imamo različita mišljenja. Raditi zajedno kao porodica ima svoje izazove i svi koji isto prolaze znaju kako je to, no sada smo zaglibili do kraja života zajedno – kazao je Harry, na što je Meghan dodala: “To je najbolji oblik zajedništva”.

Šta je od svega tačno, teško će se ikada znati, budući da nijedan od navoda Meghan ne može komentirati niti demantirati. Navodno je ljuta zbog nemogućnosti da išta kaže u svoju odbranu. Sve što se dešava postalo joj je previše, te je tek sad shvatila koja ograničenja donosi život u kraljevskoj porodici. Princ Harry, koji je toliko zaštitnički nastrojen prema supruzi, također je počeo osjećati veliki pritisak. Navodno, ovakvi pritisci su i jedan od razloga zbog kojih su odlučili preseliti se iz Kesingtonske palače u rezidenciju Frogmore Cottage u Windsoru.

 

Život iz bajke

Meghan je dokaz da možeš željeti i dobiti princa, ali ne iz bajke, već stvarnog princa. U godini koja je iza nje, ona je dobila sve: ljubav svog života, plemićku titulu, a uskoro će se ostvariti i u ulozi majke. Zanimljivo je da je ona još u svom blogu, koji je ugašen, baš kao i sve njene društvene mreže, nakon što je objavila zaruke s princem Harryjem, često pisala da bi voljela jednog dana postati princeza, i to ne bilo kakva. Pisala je kako bi voljela imati moćnu titulu.

– Djevojčice sanjaju da postanu princeze. Ja sam uvijek htjela biti She-ra, princeza moći. Za one koji ne znaju ko je ona: to je crtani lik iz 80-ih godina i blizanka He-Mana, poznata po svojoj snazi. Dakle, definitivno ne pričamo o Pepeljugi – napisala je Meghan.

Iskreno je pisala i o medijskoj pažnji koja je bila usmjerena na princa Williama i Kate Middleton, kada je svijet tresla groznica zbog njihovog kraljevskog vjenčanja.

– Čini se da odrasle žene zadržavaju dječije fantazije. Pogledajte samo pompu i okolnosti oko kraljevskog vjenčanja i neprekidnu priču o princezi Kate – komentirala je tada Meghan, ne sluteći da će za samo nekoliko godina i ona voditi takav način života.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti