Oni su pronašli posao: Invaliditet nije prepreka da zarađuju za život

Piše: Lejla Bejdic

Val odlaska iz BiH se ne smanjuje. Iz dana u dan je veći. Razlozi su različiti; jedni napuštaju zemlju zbog nemogućnosti zaposlenja, drugi zbog neprihvatanja da žive u postojećim društveno-političkim prilikama. No, šta je s onim ljudima koji vape za poslom, a imaju određenu vrstu invalidnosti? Ko njima daje šansu za bolji život? Ne tako davno svjedočili smo priči o mladoj Azri Dedić, prvoj zaposlenoj osobi s Down sindromom u našoj zemlji.  Istraživali smo i pronašli u Sarajevu kompaniju CHB d.o.o., koja pruža priliku osobama s invaliditetom da vlastitim radom zarade novac za život. U njihovom pogonu uposleno je 20 radnika s različitom stopom invalidnosti.

Neki od njih imaju Down sindrom, cerebralnu paralizu, neki su slabovidni, gluhonijemi, dijabetičari, srčani bolesnici, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, nepokretne osoba i osobe s povredom  kičme. Rade na poslovima marketinga, koji uključuje organiziranje događaja, rad na portalu, gdje pronalaze i pišu odgovarajuće vijesti, te izrađuju i proizvode svijeće. Uključivanje na tržište rada i obavljanje poslova koji nisu zahtjevni, jedan je od najboljih vidova inkluzije.

– Dobro radimo u firmi, zadovoljna sam i odlično radim s kolegama. Atmosfera u radnom okruženju nam je fantastična – kaže nam Nataša Janković, koja je 100 posto gluhonijema.

Miran Gvozdić se godinama bori s dijabetesom, u potpunosti je zahvatio njegovo tijelo, no, on s mnogo entuzijazma i elana obavlja svoje svakodnevne radne aktivnosti. Nada se da će u BiH biti više firmi koje će zapošljavati osobe s invaliditetom.

Miranova radna kolegica je i Aida Alagić, 100 posto nepokretna, zadužena je za ukrašavanje ručno rađenih mirisnih svijeća. Nije riječ o običnim svijećama, već svijećama s određenom motivirajućom porukom, koje su idealne i kao praznični poklon.

– Osim kao praznični poklon, „Svijeće sa porukom“ su idealne i kao poklon za neke specijalne prilike, moguće ih je izraditi po narudžbi, naprimjer, za rođendane, vjenčanja i slično – kaže nam Tarik Čengić, direktor firme.

Kao fizioterapeut često se susreće s ljudima koji žive s nekom vrstom invaliditeta. Kad ih je počeo zapošljavati, uvjerio se, priča nam, koliko imaju snažnu volju za rad.

– Ne treba odustajati i pokušavati, pokrenuo sam ovu priču i pokazala se uspješnom i sretan sam što sam pružio priliku baš onima kojima je najteže pronaći posao – govori nam, dodajući kako je cijela priča počela kada su vidjeli da su samo dvije osobe s Down sindromom u Bosni i Hercegovini zaposlene. Kontaktirali su, sjeća se, Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, te odmah zaposlili dvojicu momka s Down sindromom.

– Uz ovaj posao  imam dovoljno vremena da se posvetim i društvenom aktivizmu i radu s osobama s invaliditetom – govori nam Ajla Huseinović, čija stopa invalidnosti je 70 posto pareza ruke.

Osobe s invaliditetom pronalaze posredstvom poznanika, prijatelja, raznih udruženja i kroz posao službe za zapošljavanje u KS. Osim radnika s različitim stopama invaliditeta, zaposlene su i tri mlade osobe bez invaliditeta koje svakodnevno pomažu ukoliko za to postoji potreba. Značajnu podršku prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom dao je i Fond za rehabilitaciju osoba s invaliditetom, kako bi se sve radne prostorije i sredstva za rad prilagodile osobama s invaliditetom, te osigurali kratkoročni poticaj za održivost poslovanja društva koje ima status Zaštitne radionice za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Napuštamo mali kreativni i vrijedni tim, uz poruku i nadu da će u 2019. godini biti mnogo više onih koji će pružiti šansu za rad svima onima koji žele raditi.

Sreću na licima ljudi, koji kroz rad zaboravljaju sve teškoće i zarađuju za vlastiti život, teško je sažeti u jedan novinski tekst, osim poruke: svi smo jednaki i svi zaslužujemo šansu!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti