Mirela Brekalo Popović: Nakon 40. za glumicu više nema glavnih uloga

Piše: Redakcija

Ljubitelji dobrog humora sigurno s nestrpljenjem čekaju svaku novu epizodu serije „Kad susjedi polude“, koja se emitira na Novoj TV, a koja na krajnje zabavan način prikazuje spletke, prevare i neobične situacije s kojim se svakodnevno susrećemo u vlastitom okruženju. No, osim dobrim scenarijem, ova serija se odlikuje i odličnom glumačkom postavom, koja je bez sumnje doprinijela njenoj popularnosti. Jednu od glavnih uloga, simpatičnu Martu, igra poznata hrvatska glumica Mirela Brekalo Popović. Ova harizmatična glumica nedavno je završila sa snimanjem kratkog filma mlade rediteljice Ivane Škrabalo, a dok čeka nastavak snimanja aktuelne serije, Mirela se, kako kaže, veseli ulogama koje će tek doći. Iako je prvobitno željela da studira arhitekturu, danas ne žali što je izabrala glumu za svoju profesiju, ali ističe da je i u Regiji prisutan problem o kojem je svojevremeno govorila  slavna Michelle Pfeiffer, a to je da je sve manje glavnih uloga za žene nakon što napune 40 godina.

– Zar treba Michelle Pfeiffer za saznavanje toga? To sam i ja govorila više puta, a to već decenijama govore naše glumice. Ne da nema glavnih uloga, nego nas ne angažiraju ni za male, sporedne ili bilo kakve uloge. Još vlada preuzeto američko gledanje: samo mladi, lijepi, mršavi i poprilično slični. Tako, naprimjer, majke igraju glumice koje su pola sata starije od kćerke ili se uzima prototip toga kako to kod nas starije žene izgledaju pa onda na red, za ulogu čistačice, domaćice i radnice, dođe i nešto starija glumica – kaže Mirela na početku našeg razgovora.

Glumački angažmani

No, ovakvo stanje nju nije spriječilo da ostvari značajne uloge u matičnom Zagrebačkom gradskom kazalištu „Komedija“, te u filmovima i  TV serijama kao što su: „Ruža vjetrova“, „Ljubav u zaleđu“ i  „Patrola na cesti“, koje odlično plivaju u vodama konkurencije, naročito one s turskog tržišta.

– Turske serije bi trebale plivati u konkurenciji s nama. Iako im produkcijski ne možemo parirati, aduti su, po svemu drugom, na strani regionalnih serijskih projekata. Mi govorimo o domaćim stvarnim životima, problemima i veselju na način koji je primjeren našem razmišljanju, odgoju, naslijeđu i promjenama – kaže ona.

Mirela dodaje da su joj sihronizacije, a radila je na brojnim, posebno draga vrsta glumačkog angažmana.

–  Zar nije divno i teže da sve damo samo glasom? Koliko velik, pun života i prostora on mora biti da sve uobliči bez pomoći lica, pokreta i muzike? To je izazov, vještina i uživanje. Pogotovo jer možete biti onakvi kakvi nikada ne biste mogli biti, niti bi vam to reditelj priuštio zbog, naprimjer, godina, stasa, boje kose, krivog nosa, spuštenog kapka i slično – objašnjava ona.

Kompletn tekst čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti