Neće baka u drenjke

Piše: Redakcija

Vazda se u našem širem društvu u  kojem prednjači muška sorta, nađe vremena i mesa za šire naglabanje o prevari. Njima je k’o biva stalo do mog mišljenja, jer im odudaram od standardne slike koju grade milionima godina o ženi, a ja eto volim da namirišem kol’ko su oni evoluirali, odnosno, što bi se normalnim jezikom reklo, napredovali.
I počinje priča bezazleno:

– Šta ti misliš o prevari? – pita me jaran koji je i naš i svjetski.
– Neka radi ko šta hoće, neka ljubi ko god koga hoće – izbacim omiljenu svoju sevdalijsku frazu.
– Je li tebi normalno da se supružnici varaju? – drugi će, koji je onako simpa, slatki čaršijaner.
– Ne mislim o tome.  Je li tebi to normala?! – zadam ja jedan bekend.
– Meni je normala kad muškarac pođahkad prevari svoju ženu. A da ona njega, ne d’o Allah, bilo bi tu mrtvih glava!“ – šeretski se nasmija. Skontam ja namah da se od mene očekuje da se suprotstavim ovoj šovinističkoj.
– Jašta, evo puno Koševo razlupanih glava – ne vuci me za jezik, Moke – znaš šta mislim o tome. A mislim da se vara s obje strane. Uostalom, s kim vi lafo seks mašine, varate svoje žene – s mamutima ili sa ženama?! Ups, osim ako niste premoderni pa se sami između sebe taslačite!

I riječ po riječ izbismo mi na teritoriju zvanu „nije to prevara, to je samo seks“.
Pričaju oni meni da je muško posebno, da ima izraženi seksualni nagon, da se ne može obuzdat i da mora s rođene žene prelaziti na neke druge komade, jer ne može, brate, žena k’o nekad.
Pitam ovog našeg a svjetskog je li stalno vara svoju ženu, koja je uzgredbudirečeno, k’o anđeo, vila bez krila, onako nestvarno lijepa i pored dvoje djece koje je rodila u razmaku od pet godina.
A on će ti meni: – Varam.  Što ne bi? Pa nema te ljepotice koja svom muškarcu ne dosadi. Ne mogu ja to, pa ni miš neće vazda u istu rupu.

Zanimljivo je da se ta moja muška klapa udara u prsa dokazujući mi da su vjernici. Sve po peesu – pos’o-kuća-džamija i obratno džamija-pos’o-kuća.
A šta rekoh, da vam se dogodi pa da se zacopate u tu svoju švalerku? Da vas zaludi. Baci čini, razvali brak?
Ma jok, ne može se to desiti, kategorična je bila ova četvorka mladića s Trebevića.
Nema šanse. Mi čuvamo svoje brakove, svoje žene pazimo, ništa im ne fali.  Hoće skijanje na Alpama, ljetovanje na Maldivima, jesenovanje u šoping molovima Dubaija, leda s Aljaske – za njih sve. One su prave supruge i majke. Bog nas je počastio takvim ženama.
– A jel?! – kažem sarkastično. – E nije njih vama. Kad bi znale šta im vi iza leđa radite –  mehenglate li ga, mehenglate. One i jesu uzorne žene a vi ste obična junad. I cuko je bolji od vas. Ni on neće ostavit kerušu sa okotom i cukat se okolo.  Obit će vam se to o glavu kad vam kažem.

I ne prođe tri mjeseca, jednom se obilo. Ne mislim da sam ja pametna, nego se naprosto desilo.
Pored žene, on je imao jednu švalerku koja je bila ziher. Međutim, uleti u to sad već trojstvo… cura nekih svojih 25 godina – ona tipa na koju muški padaju k’o na sportskoj kladionici. Navuku se, nikad ne dobiju visok iznos – vazda siću, ali ne odustaju. Kontaju imat će je jednom za vazda.

Cura je to koja parla četiri svjetska jezika, koja je živjela i na Zapadu i na Istoku, svugdje po godinicu, ali sve što treba savladala. Sigurno u Francuskoj nije ilahije huktala! Roditelji – naravski, guzonje. Puca na visoko. Ovaj je moj jaran pomislio evo je – on lijep, zgodan, parali – ona lijepa, zgodna, parali. Bit će to kratkoročna sreća na obje strane. Podrazumijeva se, vera se skida čim se izlazi iz kuće i vraća na prst kad se ulazi u kuću.
Njegova je deviza „malo zbori – puno zgodi“. I on zgađa i pogađa. Ali, namjerio se na mladu koja nije baš popova kuharica. Radile su varnice danima i noćima. Vazda u društvu, nikad sami, dok se on nije potpuno zatelebes’o. E onda je ona izvukla iz njega svu postojeću i namaštanu romantiku.  I zaćorio k’o mladi tetrijeb.

Žena je mogla objesit svu svoju priču i negodovanje o svoju bijesnu bundu od malog zeke. On ni haberden.
Jedan dan  ukaz’o se u kući ko kakva nemila epidemija i odsječno joj je reko: – Gotovo je među nama.
Žena, iako je sumnjala u njega sve te godine, nikad nije mislila da će doživjeti razvod.
Kad se malo povratila pod apaurinima trudila se biti pribrana, ali nije mogla. Zavapila je: – Šta?! Prebrzo sam ti počela kuhati?! Previše sam te pazila? Smučila sam ti se jer sam se prostrla k’o staza?!

On se bez riječi okrenuo, i preko štele se začas rastavio, pa uletio ekspresno u brak s ovom svjetskom ženom.
Čujem, pričaju njegovi jarani, al’ ono ispod glasa – k’o biva ako šapću, to se onda ne smatra tračem, da je nesretan.  Da ga ova provjerava, prati, drži na uzdi k’o pustopašnog pastuha. Jer mu ne vjeruje. Normalno. Kad ga je ona mogla preotet, a što ne bi neka druga… Novih karoserija na sve strane.
A on, poučen iskustvom, samo ponavlja: Neće više baka u drenjke… neće više baka u drenjke…..

Indira Kučuk-Sorguč

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti