Nika Antolos: Predati život bolesti u ruke je kukavičluk

Piše: Redakcija

Bivša članica grupe „Feminem“ koja je 2010. godine Hrvatsku predstavljala na Eurosongu, 29-godišnja Nika Antolos prolazi kroz težak životni period. Prije više od deceniju suočila se s teškom bolešću i zdravstvenim tegobama, ali doktori kojima se obraćala za pomoć nisu prepoznavali simptome. Kada je prije četiri mjeseca izgubila vid na lijevo oko, odlučila je da počne slušati sebe. Otišla je na magnetnu rezonancu glave i vratne kičme te joj je ustanovljeno da postoji mnogo lezija na obje snimke. Tada joj je dijagnosticirana multipla skleroza.

ILEGALNI LIJEK

– Prije 11 godina primjetila sam da mi trnu stopala, a ti bi se trnci protegli sve do pupka. I tako sam mjesec bila bez osjećaja u nogama, zapinjala i padala bezbroj puta. Na svim kontrolama i pregledima koje sam prošla, odgovor je bio isti: „Samo vi plešite, trčite, premladi ste za bolesti, sve je to stres“. Kada mi je poslije magnetne rezonance otkrivena bolest, uslijedila je lumbalna punkcija u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu, pa prva “tura” kortikosteroida – otkriva Nika na početku razgovora za naš magazin.

Kako lijek koji ublažava bolove MS, odnosno ulje kanabisa s većim udjelom THC-a u Hrvatskoj i zemljama regije nije moguće nabaviti legalno, Nika je odlučila uputiti apel i hrvatskoj predsjednici te ministru zdravstva. Predsjednica joj je odgovorila da svakako suosjeća s njom, ali i da je u Hrvatskoj mnogo osoba koje pate od raznih bolesti koje ih postupno onemogućuju u svakodnevnom životu i nose sa sobom tešku fizičku bol te da ona nastoji sagledati problem koji joj je iznijela.

– Isticanjem mogućih ishoda, htjela sam samo napomenuti vrhu naše države da je vrijeme kao pijesak, da je naša bolest zaista nepredvidiva te da moraju brzo reagirati izmjenom Zakona, da živimo što duže i bolje možemo. Što se tiče odgovora predsjednice, nisam ni očekivala da će izmijeniti Zakon (to nije u njenoj moći), već sam joj htjela skrenuti pažnju na temu legalizacije ulja kanabisa koji dokazano pomaže i rješava probleme oboljelima. Što više ljudi, pogotovo s većim ovlastima upoznajemo s tom temom, veća je mogućnost da se sve pozitivno završi. Predsjednica i sama, nažalost, zna šta je borba protiv bolesti, bliži članovi njene porodice su vodili bitke. Ministar zdravstva Milan Kujundžić sam je dobio bitku protiv raka. Stoga sam i okrenula glavu prema onima koji su s empatijom na ,,ti” – objašnjava.

Nika je majka petogodišnje djevojčice, a svoje nezadovoljstvo prema zdravstvenom sistemu iznijela je i na društvenim mrežama. Posebno je pažnju skrenula na to da se boji da možda zbog bolesti Siennu neće moći vidjeti za nekoliko godina. Ipak, kćerki je objasnila svoje stanje.

Ostatak priče čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti