Edin i Elvedina Puhalo: Mi smo dvije polovine koje čine cjelinu

Piše: Aldina Zaimović

Da je skladna porodica pokretačka snaga uz koju je moguće pomjeriti vlastite granice i ostvariti svaki san, dokaz je Edin Puhalo, kojeg sportska javnost zna pod nadimkom Iron Puki. Edin je najbolje rangirani bh. bokser u teškoj (cruisweith – do 91 kilograma) kategoriji na Balkanu, a odnedavno je i vlasnik titule novog IBF i WBO prvaka Evrope, koja mu otvara vrata ka meču za naslov svjetskog prvaka. Ništa od navedenog, priča nam, ne bi postigao bez nesebične podrške supruge Elvedine, s kojom ima dvoje djece; sina Arslana i kćerku Alejnu.

– Supruga je moj vjetar u leđa, kao i naša djeca. U cijeloj ovoj priči porodica zauzima važno mjesto, jer ako vas porodica ne razumije, onda imate problem sami sa sobom, trenerom i jednostavno ne možete pratiti sve što se od vas traži. Ukoliko u porodici imate svađa i nesuglasica, pripreme nećete uraditi kako treba, a samim tim ni biti u mogućnosti da postignete vrhunske rezultate – kaže Edin.

Kruna karijere

Od brojnih titula koje je u dosadašnjoj bokserskoj karijeri osvojio, posljednja, titula šampiona Evrope u WBO verziji, ipak je posebna, priča nam, dok sinu namješta bokserske rukavice. Poput mnogih dječaka i maleni Arslan je znatiželjan kad je riječ o ovom sportu, a da li će krenuti očevim putem, teško je znati u ovoj životnoj fazi. Najvažnije im je, pričaju nam ponosni roditelji, da njihovo dvoje djece prožive sretno i bezbrižno djetinjstvo, koje će ih pripremiti za njihove kasnije školske i druge životne obaveze. Edin je sportsku slavu stekao po prepoznatljivim nokautima. Do sada je imao 17 profesionalnih mečeva, pobijedio je u svim, od čega je 16 završio nokautom. Edinov nokaut osjetio je u posljednjem meču već u trećoj rundi i Nijemac Kai  Kurzawa.

– Asocijacija WBO, za koju sam boksao posljednji meč, jedna je od najjačih asocijacija na svijetu i najbolje rangira svoje boksere na rang listu 15 izazivača za svjetskog prvaka. Ova titula mnogim bokserima da krila da budu što bolji, da napreduju i da čak postanu svjetski prvaci. Trenutno sam u top 50 od 1190 boksera u svijetu u svojoj kategoriji. Nekad polovinom marta bih trebao biti na listi 15 izazivača za svjetskog prvaka. Ovo je kruna moje dosadašnje karijere i posljednja titula mi je novi motiv za još bolji rad i treniranje, ali i podsticaj da pokušam postati svjetski šampion. Nakon meča s Kaijem trebalo mi je nekoliko dana da mi se slegnu utisci, a sada smatram da mogu boksati s bilo kim i pobijediti bilo koga.

Edinovi treninzi traju i po sedam sati, dok ozbiljne pripreme iziskuju od dva do tri treninga dnevno, koji moraju uključivati i odmore, kako bi već dan poslije bio spreman za novi trening.

Foto: Mevludin Kadrić

Ostatak priče čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti