Da li se vremenom gasi žar: Šta se dešava sa ljubavnim životom nakon vjenčanja?

Piše: Redakcija

U vremenu u kojem živimo jako teško je održati uspješan i zdrav brak. Brojni su mladi parovi koji smatraju da je bračna zajednica nešto na čemu ne treba da se radi i da je to odnos koji nakon svadbe ne treba da se njeguje. No, godinama nakon vjenčanja, dolazi do brojnih promjena u odnosima bračnih parova,a ovo su neki od njih. Često se odgađa da se vatromet koji ste imali u vezi u braku počinje gasiti. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se mnogi ljudi razočaraju u bračnoj zajednici.

Trebalo bi da naučite da očekujete manje i ulažete više u odnos sa partnerom kako bi vaš odnos uspio. U braku će vam trebati strpljenje. Nekada će biti monotono i dosadno. Sve ovo može da uništi brak. Ukoliko ne volite partnera dovoljno i nemate strpljenja, vaš brak neće dugo potrajati. Često se događa da vam u braku počnu smetati navike vašeg partnera. Možda ste se zaljubili u partnera zbog njegove prevelike iskrenosti, ali kada je riječ o braku, mora da postoji dosta diplomatije. Iskrenost partnera ponekad može da vas iritira kada počnete da slušate komentare na račun vaše kilaže ili životnog stila.

Ulaskom u bračnu zajednicu, raste i obostrana odgovornost. Nije riječ samo o tome što ćete vas dvoje živjeti zajedno pod istim krovom, već što ste odgovorni jedno za drugo, ali i za svoje potomstvo, koje ćete stvoriti tokom zajedničkog života. Za izgradnju međusobnog odnosa ne postoji pravilan “recept”. Kada se udate ili oženite, vi ulazite i u partnerovo porodično okruženje. Uskoro ćete shvatiti da se vaše odluke ne tiču samo vas samih, već uz konsultaciju mnogo ljudi, a nekada to neće biti oni s kojima se dobro slažete, te s toga, trebate biti veoma strpljivi i smireni.

Pročitajte još