Uspješni onkolog otkrio kako se treba boriti protiv opake bolesti: Promjenite način života dok nije postalo prekasno

Piše: Redakcija

FOTO: PRINTSCREEEN

Poznati onkolog Mark Hyman gostujući u jednoj emisiji otkrio je na koji način brine o svom zdravlju kako sebe ne bi doveo u situaciju da se razboli. Hyman se posebno osvrnuo na bolesti koje na kraju vode do pojave tumora u organizmu. On smatra da uspjeh izlječenja raka ne zavisi samo od doktora i hemioterapija, već i od sopstvenog napora pacijenta. Hyman je pobornik funkcionalne medicine, koja pretpostavlja postojanje veze između vanjskog svijeta i ljudskog endokrinog, probavnog i imuološkog sistema. On smatra da je zajednički rad doktora i pacijenta ključan za efikasnu dijagnozu i liječenje svih bolesti. Pogrešan način života za njega je glavni uzrok koji dovodi do pojave karcinoma, te s toga, prevencija i liječenje ne treba da počnu sa lijekovima već sa promjenom načina života. On je svoju teoriju klasifikovao u nekoliko bitnih aktivnosti koje bi trebali primjenjivati svakodnevno.

Doktor Hyman smatra da je za početak potrebno da odbacimo konzumaciju šećera koji je hrana za ćelije raka. Svake godine prosječan Amerikanac pojede u prosjeku oko 69 kilograma šećera i 66 kilograma brašna, što na globalnom nivou ima cifru od čak 1,7 milijardi gojaznih, što u većini slučajeva dovodi do pojave karcinoma.

On smatra kako je potrebno da pronađemo proizvode koji nam ne odgovaraju. Broj ljudi koji su osjetljivi na gluten se povećava svake godine. Konzumiranje pšeničnih i mliječnih proizvoda u velikoj mjeri može dovesti do pojave alergija što ponovo dovodi do različitih oboljenja, a svako od njih vrlo lako može da preraste u neki od oblika karcinoma. On dodaje kako nikada ne bismo smjeli ignorisati upale, koje za sobom nose viruse i infekcije. Ukoliko se upala ne primjeti i ne liječi na vrijeme, dolazi do hroničnih obljenja.

Posebnu pažnju Hyman posvećuje brizi cijeva. Crijevna mikrobiota, odnosno skup mikroorganizama, ne utiče samo na rad probavnog i imunološkog sistema, već je povezansa svim organima našeg tjela, čak i mozgom. Na kraju, doktor Hyman ističe da je bijeg” u prirodu sjajan način da se sklonimo od svakodnevnog izlaganja otrovnim gasovima i toksinima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti