Mali princ danas slavi rođendan: Životni put Miralema Pjanića

Piše: Redakcija

Bh. reprezentativac i igrač “Juventusa” Miralem Pjanić našao se na listi želja “Real Madrida”, pa bi u ljetnom prijelaznom roku njegova nova destinacija mogla biti Španija. Miralem je danas jedan od uspješnijih fudbalera, a jednom prilikom je kazao da dok je bio mlađi nije mogao ni maštati da će biti ovdje gdje je sada. Ipak, njegov rad i trud najviše je zaslužan za to, a Miralem je za svoj uspjeh najzahvalniji majci Fatimi i ocu Fahrudinu.

Miralem je rođen na današnji dan 1990. godine u Tuzli, ali ubrzo nakon rođenja bio je prisiljen zajedno sa porodicom napustiti BiH. Put ih je odveo u Luksemburg, odnosno prvo njegovog oca koji je kao fudbaler zvorničke „Drine“ dobio ponudu da ide igrati nogomet u ovu državu. Miralem je s majkom ostao u Kalesiji gdje su živjeli i čekao oca da potpiše ugovor s klubom i dobije dozvolu za boravak.

Kada su se preselili u Luksemburg, Miralemov otac je preko dana radio u farici, a noću trenirao. Majka mu je radila noću, pa je on s ocem išao na treninge.

– Supruga je počela raditi, nije ga imao ko čuvati, tako da sam ga ja uvijek poslije posla vodio na treninge i utakmice. Njemu je lopta jednostavno ušla u krv, išao je samnom i po kiši i po suncu – kazao je njegov otac.

Ubrzo je otišao u nogomentu školu Metza, grada koji je 15 kiliometara bio udaljen od njihovog doma u Luksemburgu. Kada je imao 12 godina, njegov otac je postao skaut Metza za mlade fudbalere. A stigla je prva zvanična ponuda za njegovog sina. Željelu su ga skauti „PSV Eindhoven“.  Sa 16 godina sa Metzom je postao juniorski prvak Francuske i u klubu su odlučili, prekomandovati ga u prvi tim. Danas, 13 godina kasnije, Pjanić je jedan od ključnih igrača Italije i najtrofejnijeg tima Serie A.

View this post on Instagram

❤️

A post shared by Miralem Pjanić (@miralem_pjanic) on

S djevojkom Josefom vjenčao se 2013. godine, a ubrzo su dobili i sina Edina. No, svoj privatni život Miralem vješto krije od očiju javnosti. Josefa je Francuskinja, porijeklom iz Nice, a upoznali su se dok je on igrao u „Lionu“.

https://www.instagram.com/p/BrScxTonOB7/?utm_source=ig_embed

Danas je rođendan i njegovoj majci, ali za naš magazin Miralem je kazao da on ne voli slaviti rođendane. Ipak, svojoj majci je čestitiku uputio i na Instagramu.

– Nezgodno se osjećam kada se stvari vrte oko mene. Ne volim u tom smislu biti u centru pažnje – kazao je.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti