Teme

Nevjerovatna životna priča: Bila je zlostavljana, i odrasla je u neviđenom siromaštvu

Foto: Instagram
https://www.instagram.com/p/Bv2L43lBSXT/

Njena životna priča nije bila nimalo jednostavna, a zvuči kao scenarij za film koji bi da se ikada snimi srušio sve rekorde gledanosti. U životu je prošla kroz neviđeno siromaštvo, prvo živeći s bakom koja ju je fizički zlostavljala, potom majkom, a dok je živjela s njom nekoliko muških članova porodice ju je silovalo. Njen život je postao normalniji tek nakon što se preselila kod oca i maćehe. Ostala je trudna kada joj je bilo 14 godina, a nakon toga Oprah Winfrey sreću pronalazi u opijatima. Sada je omiljeno televizijsko lice, ujedno prva Afroamerikanka milijarderka, ali nikada nije zaboravila svoj put do uspjeha.

– Najveća tajna u životu je ta da ne postoje tajne. Koji god cilj sam sebi zadaš, možeš ga postići ako si spreman raditi na tome – riječi su popularne Oprah Winfrey.

Ona je zaista u svom životu prošla kroz nemoguće. Odrasla je u nevjerovatnom siromaštvu, kroz život je išla kroz trnje i kamenje, međutim, svojim trudom i radom postala je jedna od najplaćenijih žena u svjetskom showbiznisu.

Sav taj uspjeh koji se sada vidi i po kojem je poznata nije joj došao preko noći, na njemu je dosta radila i uprkos preprekama koje su joj stalno iskakale u životu. Oprah Gail Winfrey rođena je 29. januara 1954., kao Orpah, što je biblijsko ime koje je dobila iz Knjige o Ruti, ali zbog teškog izgovora odmalena je poznata kao Oprah.

Roditelji, čistačica Vernita Lee, i rudar, kasnije brijač Vernon Winfrey živjeli su izolirano na farmi u Kosciuski, državi Mississippi. Nisu bili u braku kada se Oprah rodila, a i ubrzo su krenuli svatko svojim putem, ostavljajući je kod bake po majčinoj strani.

Selidbom kod bake počinju njeni životni problemi. Za svaku grešku koju je napravila baka bi je tukla štapom, a i pored toga Oprah joj je bila zahvalna na svemu, naročito jer ju je naučila čitati i pisati. Pošto ju je baka svake nedjelje vodila u crkvu, a zbog njenog specifičnog recitiranja ljudi su je prozvali propovjednicom.

View this post on Instagram

Maya would have been 91 today! This is my favorite picture of us. Even in death I feel the “unbroken continuity” of her mother-sister-friendship referenced in the Henry Scott Holland canon 🙏🏽❤️ Death is nothing at all. I have only slipped away to the next room. I am I and you are you. Whatever we were to each other, That, we still are. Call me by my old familiar name. Speak to me in the easy way which you always used. Put no difference into your tone. Wear no forced air of solemnity or sorrow. Laugh as we always laughed at the little jokes we enjoyed together. Play, smile, think of me. Pray for me. Let my name be ever the household word that it always was. Let it be spoken without effect. Without the trace of a shadow on it. Life means all that it ever meant. It is the same that it ever was. There is absolute unbroken continuity. Why should I be out of mind because I am out of sight? I am but waiting for you. For an interval. Somewhere. Very near. Just around the corner. All is well.

A post shared by Oprah (@oprah) on

– Sjećam se da sam otišla do bunara da u kanti donesem vode. Počela sam se prstima igrati vodom, a baka je to vidjela s prozora i nije joj se svidjelo. Toliko me istukla štapom da sam imala rane po leđima koje su krvarile. Došla je nedjelja i ja sam obukla haljinu za crkvu, no krvarenje nije stalo, pa ju je uznemirilo to što sam zakrvarila haljinu. Još jednom me istukla jer sam uništila haljinu – prisjetila se Oprah svog života s bakom Hatie Mae.

U vrtić je krenula s pet godina, ali i njega je ubrzo preskočila i krenula u školu, nakon što je učiteljici, prvi dan vrtića, napisala poruku da je ona za prvi razred, a ne za vrtić. Koliko je bila ispred svih svojih vršnjaka, govori i to da je ubrzo prebačena u treći razred. Cipele su za nju bile nepoznanica, kao i haljine. Prvu, kakvu-takvu haljinu dobila je kada je krenula u školu, a bila je izrađena od vreće za krumpir.

Sa šest godina poslali su je u Milwaukee da živi s majkom i dvojicom polubraće u tamošnjem getu. Budući da je majka kao čistačica po cijele dane radila, Oprah je većinu dana provodila zatvorena u stanu. Na kraju će se pokazati da je bakino zlostavljanje bilo najmanje od onog što je sve kasnije prošla. Iako je kao osmogodišnjakinja ukrala majci nešto novca kako bi pobjegla kod oca, kod njega je ostala tek godinu dana, jer je Vernita Lee dobila skrbništvo nad njom, pa se morala vratiti kući.

Kada je imala devet godina silovao ju je 19-godišnji rođak, dok je čuvao njenu polusestru, a nakon stravičnog događaja odveo ju je na sladoled, a ona je krvarila. Kazao joj je da to mora ostati njihova tajna. Nakon toga silovao ju je i ujak a potom i porodični prijatelj. U svojoj strašnoj boli i patnji Oprah je godinama čuvala sve to u sebi iako je bila psihički uništena. Tek kasnije je progovorila o svom stravičnom iskustvu kako bi ohrabrila žene širom svijeta.

 

Pratite nas na društvenim mrežama