Smiješila joj se holivudska karijera, ali su joj rat i politika uništili planove

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BYRZyAtA51t/

Devedesetih godina proteklog vijeka, na filmskoj sceni pojavila se mlada i talentirana glumica koja je zbog svoje ljepote i šarma ubrzo zaokupila pažnju velikog broja publike. Igrajući u filmovima “Početni udarac”, “Kolubarska bitka”, kao i seriji “zaboravljeni”, glumica Anita Mančić postala je jedna od omiljenih glumica mladih genracija. Njen veliki talenat prepoznali su svjetski reditelji, a jedan od njih, poslao je veoma primamljivu poruku Aniti, koja je objeručke prihvatila i ubrzo otputovala u Francusku gdje se film snima.

Kada je na njenu adresu stigao scenario koji je potpisao slavni francuski reditelj Romain Goupil, Anita nije mogla sakriti oduševljenje, a ubrzo se našla na letu za Pariz gdje je sklopila dogovor. Ideju za pisanje ovog scenarija, Romain je dobio nakon smrti svoje velike ljubavi koja je umrla usljed komplikacija izazvanih virusom HIV.

Uloga u filmu ” Lettre pour L…” sjajno je prihvaćena od francuske publike, a ubrzo su na njenu adresu došle ponude drugih produkcijskih kuća koje su se naprosto otimale za mladom glumicom koja nije ni mogla naslutiti šta će se ubrzo dogoditi. Izbijanjem ratnih sukoba, Anita koja je u tom trenutku živjela u Jugoslaviji, ubrzo je ostala bez mogućnosti da putuje van zemlje budući da su zbog sankcija koje je evropska zajednica uvela Jugoslaviji, bili zabranjeni svi letovi.

Anita je na sve načine pokušavala otputovati u SAD, a kada je postala svjesna da je to neizvodljivo, pomirila se činjenicom da će uloge koje su njoj bila namijenjene, otići u ruke drugih glumica. Ipak, “Pismo za nju” )Letter pour L…) za Anitu će zauvijek ostati u neizbrisivom sjećanju.

View this post on Instagram

I uz nova tri predavača glume koje smo vam otkrili u decembru u novom semestru pridružuje se i sjajna ANITA MANČIĆ prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koja će uz Dragana Mićanovića držati časove glume srednjoškolcima i starijima na Master semestru. Anita Mančić je diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Predraga Bajčetića, kojem je bila i asistent nakon diplomiranja. Tu je stekla i zvanje docenta. Tokom svoje velike karijere bila je i 8 godina profesor glume i režije na Akademiji umetnosti u Beogradu. Anitu znamo sa malih ekrana, bioskopskog platna, ali i sa pozorišne scene na kojoj je osvojila veliki broj značajnih nagrada i priznanja. Od 1992. godine do 2015. bila je član Ateljea 212. A od tada je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Njenu celu biografiju možete pročitati na našoj web stranici www.prvikoraci.com Pored novih predavača glume, naš tim pojačale su još tri dame, koje će predavati stručne predmete: Aleksandra Anja Alač – stalni član Beogradskog dramskog pozorišta, diplomirana glumica FDU-a u klasi Dragana Petrovića Peleta Biljana Todorović – diplomirana glumica FDU-a u klasi Srđana Karanovića Ružica Selenić Lončar – stalni član baleta Narodnog pozorišta u Beogradu #prvikoraci🎭🎬🎥#skolaglume#AnitaMancic#jdp#AnjaAlac#bdp#glumice#predavaci#fdu#glumci#pozoriste#scena

A post shared by Škola glume/režije Prvi koraci (@prvi_koraci) on

-Na samrti, kada ju je pitao šta može da učini za nju, ona je poželjela da napravi film. Pošto nije imao ideju kakav bi to mogao biti film, putujući iz mjesta u mjesto, tražio je pogodne priče. Jednom prilikom je došao u Beograd i ispostavilo se da ja strašno ličim na tu djevojku, pa je on poželio da napravi priču sa mnom- ispričala je glumica.

Anita je svoju karijeru nastavila graditi u Beogradu, a nakon ratnih dešavanja, ostvarila joj se velika želja da konačno otputuje u SAD.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti