Zdravko Čolić je ovoj djevojci posvetio pjesmu “Ona spava”

Piše: Redakcija

Čuveni hit “Ona spava” Zdravka Čolića posvećen je Milici Kostić, koja je preminula prije 42. godine od posljedica povreda koje je zadobila prilikom pada sa 11. sprata Rubinove kule u Kruševcu davne 1974. godine, jer je htjela da spasi svoju čast od siledžija koji su htjeli da je siluju. Djevojku, koja je bila učenica srednje medicinske škole u Kruševcu i koju je krasilo poštenje i odgovornost, je tada na prevaru jedan nepoznati momak odveo do stana, kako bi ona navodno pozvala njegovu djevojku. Taj mladić je bio jedan od petorice nasilnika koji je zajedno s njima želio da izvrši grupno silovanje. Momak je Milici saopštio koje su njegove namjere i rekao joj da se skine, što je ona odbila i poručila mu da je pusti. Mladić je bio istrajan i pokušao da joj skine odjeću, a Kostićeva je plakala i molila ga da je pusti iz sobe.

Jedan od nasilnika rekao je drugim da je ipak puste, uz sljedeći njegov komentar:

– Nevina je, neću da je diram – rekao je momak.

Nažalost, Milicu nisu pustili. Djevojka je na sve moguće načine pokušala da spriječi da je ne siliju. Plakala je i molila ih je, ali nije vrijedilo. Budući da je htjela da sačuva svoju čast, odlučila se za bjekstvo. Kada je ostala sama u sobi, skočila je kroz prozor sa 11. sprata, prenosi Kurir. 

 Cijelu priču o Milici pogledajte na linku ispod: 

Bila je teško povrijeđena, a odvedena je u bolnicu. Inspektor Dobrivoje Stefanović je popričao s Milicom, koja je bila u teškom stanju. Prenijeli su i kakio je tekao njihov razgovor. 

– Pitao sam je: “Gdje si bila?”

Milica je odgovorila:

– Bila sam u školi. S drugaricama…

Trebalo je da imaju nešto – kao pismeni. (riječ je svakako o upisivanju prvog dana školske godine). Poslije ovoga je izgubila svijest.

Zatim se opet probudila i rekla:

– Išla sam s nekim dečkom do jedanaestog sprata da pozovem njegovu djevojku.

Ja sam je pitao:

– A što si ti išla?

– Taj dečko mi je rekao da ta djevojka ima stroge roditelje i da je samo pozovem – rekla je.

Tada je opet zaspala.

Par minuta kasnije Milica se probudila i rekla:

– Bili smo na jedanaestom spratu. 

– Kako znaš?

Rekla je da je, pošto je izašla, vidjela na liftu.

– Da li si sama skočila ili te je neko gurnuo?

– Ja sam sama skočila kroz prozor – rekla je. 

– Zašto?

– Nisam više mogla da izdržim… Jedino sam na taj način mogla da sačuvam svoju čast.

Poslije toga, Milica je pala u duboku komu, iz koje se, nažalost, nije probudila.

Poslušajte pjesmu “Ona spava” Zdravka Čolića, koja je posvećena Milici Kostić:

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti