Davorin Popović: Košarkaš, rukometaš, ali prije svega pjevač

Piše: Redakcija

U Radićevoj ulici u Sarajevu u nedjelju je završeno oslikavanje murala Davorinu Popoviću, lideru sastava “Indexi”. Na ovaj način grad je još jednom odao počast Davorinu, Pjevaču kako je sam sebe prozvao. Svoje priče obično je počinjao: “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”.

Foto: Vlada Kantona Sarajevo

Davorin Popović rođen je 23. septembra 1946. u Sarajevu. Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog izrasline kraj lijevog uha.  U mladosti se bavio rukometom i košarkom, u kojoj je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Davornin je bio kapiten KK Mlade Bosne, te odigrao preko 500 utakmica. Međutim, sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a muzičku karijeru je počeo “Lutalicama” a krajem 1964. godine pridružuje se “Indexima”. Pimpek je bio zaštitni znak grupe sve do smrti. 

Jako je volio Sarajevo, a i Sarajevo je voljelo njega, a to je pokazalo još jednom upravo muralom. Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine u njegovu čast, nazvana je nagrada “Davorin” koja je kasnije preimenovana u nagradu “Indexi”. Sa Indexima je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije. Od 11. januara 1991. godine bio je oženjen pravnicom Sanjom Popović, sa kojom ima sina Daria. Za vrijeme rata  ostao je u Sarajevu, dok je supruga sa sinom živjela u Belgiji.

Legendarni “Indexi” posljednji koncert održali su u Banja Luci 5. maja 2001. godine. Mjesec i po kasnije Davorin je umro, a članovi grupe su odlučili da prestanu s radom. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti