Sudbonosni susret: Princ zbog ljubavi prekinuo tradiciju staru 2000 godina

Piše: Redakcija

Krajem 50-tih Japanom je zvaladala groznica kraljevskog vjenčanja. Princ Akihito zaljubio se tada u studenticu književnosti Michiko Shoda koju je upoznao na teniskom terenu 1957. godine u sudbonosnom susretu koji je postato poznat kao “ljubavni meč”.

Naime, njihovo vjenčanje izazvalo je veliku pažnju javnosti, posebno zato što je Michiko bila obična građanka, a njihov brak bio je prekid tradicije stare 2000 godina. Tadašnji mediji i televizija pomogli su da par postane jako popularan, i da se zauvijek izmjeni javni imidž kraljevske porodice u Japanu, piše CNN. 

Car Akihito i Michiko Shoda | Author: Screenshot/Youtube

Fotografije buduće princeze bile su posvuda, a ženski magazini objavljivali su sve o njoj te se bavili i njenim stilom. 

– Mitchi boom je eksplodirao širom zemlje. Bila je pametna, lijepa i dobra u sportu. Njena popularnost može se usporediti s onom princeze Diane, a imidž joj je bio sličan princezi Anni iz romantične komedije “Praznik u Rimu”. Japanke su je obožavale, njenu frizuru, modu, modne dodatke, i način na koji je govorila – rekao je Yukiya Chikashige koji kraljevsku porodicu prati već decenijama. 

Japanski carevi u zemlji su se poštovali kao ljudska božanstva i jako su rijetko, gotovo nikada, dolazili u interakciju sa javnosti. Te su se barijere počele rušiti upravo tokom vladavine japanskog cara Akihita, koji je nakon trideset godina vladavine, napustio prijestolje. Vjenčanje i romansa mladog para dosta je pomogla popularnosti kraljevske porodice. 

– Svi su bili zadivljeni ovom “romansom stoljeća. Zemlja je tada izlazila iz sjene gubitka 2. svjetskog rata i teško radila da stvori imidž novog Japana. Bilo je to na početku ekonomskog booma, u trenutku kada su u domaćinsta ulazili elektronički proizvodi – prisjetio se Shigeo Suzuki, bivši televizijski producent koji je nadgledao prijenos vjenčanja 1959. godine. 

12 kamera pratilo je cijeli događaj.

– Nije tada bilo puno tv setova, pa je televizija bila nakon novina, radija i magazina. No vjenčanje je to promijenilo – rekao je. 

10. aprila 1959. godine više od pola miliona ljudi pratilo je paradu, a po procjeni njih 15 miliona bilo je ispred malih ekrana. Nakon vjenčanja par je nastavio njegovati svoju javnu ulogu, i uz pomoć medija oblikovali su novu eru porodice, prije i nakon što su imenovani carem i caricom 1989. godine. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti