Tužna životna priča bivše teniserke: Osjećala sam se kao prava sretnica jer sam dobila dobar rak

Piše: Redakcija

Proslavljena teniska legenda Martina Navrátilová nedavno je bila gošća u TV showu “The All New Monty: Ladies Night” u kojem je s drugim slavnim damama izvela striptiz kako bi ohrabrila žene da pregledaju svoje grudi i redovno idu na ginekološku pretragu brisa grlića maternice.

Penzionisana češka teniserka u razgovoru s britanskom pjevačicom Coleen Nolan prisjetila se borbe s opakom bolešću. Naime, njoj je u januaru 2010. godine dijagnosticiran rak dojke.

– Otkrili su mi duktalni karcinom in situ (DCIS) u lijevoj dojci, a taj, srećom, nije najgori. U nekim trenucima osjećala sam se kao prava sretnica jer sam dobila “dobar” rak – kakav je ovo oksimoron, ali tako je bilo – otkrila je  Martina. 

Progovorila je i o djetinjstvu. 

– Svi koji su poput mene odrastali u komunističkoj zemlji, vrlo dobro znaju da se u takvim režimima sve moralo držati unutar svoja četiri zida, ni o čemu se nije smjelo javno pričati, a takav način razmišljanja ostao je dio mene još dugo poslije osamostaljenja Češke – izjavila je.

Prisjetila se i odnosa s pokojnom majkom , koja je preminula prije 11 godina.

– Bila je najbolja i najpametnija osoba koju sam ikad upoznala. Silno mi nedostaje. I danas se rasplačem kad se sjetim koliko sam je povrijedila kad sam otišla od kuće – u jednom periodu porodicu nisam vidjela čak četiri godine. To je vrijeme koje nikad neću moći vratiti i to me boli, ta pomisao da sam rastužila majku za mene je bila gora od borbe s rakom – rekla je.

 

Pročitajte još