Neispričana priča o kraljevskim bebama: Ove detalje sigurno niste znali

Piše: Redakcija

Britain’s Prince Harry, Duke of Sussex (R), and his wife Meghan, Duchess of Sussex, pose for a photo with their newborn baby son in St George’s Hall at Windsor Castle in Windsor, west of London on May 8, 2019. (Photo by Dominic Lipinski / POOL / AFP)

Život članova kraljevske porodice tema je medija širom svijeta. Nakon što je princ William prije nekoliko godina objavio zaruke sa svojom partnericom Kate Middleton, oči javnosti bile su uprte ka starijem sinu princa Charlesa i princeze Diane, koji bi trebao biti sljedeći u redu vladar britanskog trona. No, iako njihov život izgleda bajkovito, stroga pravila koja vladaju unutar dvora, česta su tema medija, a ono što očekuje njihove nasljednike i nije baš česta pojava među “običnim” bebama širom Britanije.

Kraljevske porodice koje se vijekovima unazad nalaze na britanskom tronu, na sve načine pokušavaju doći do muškog nasljednika trona, budući da su se kroz historiju često rađale djevojčice, koje i nisu bile toliko poželjne kao nasljednice svoje dinastije. Za vrijeme trudnoće kraljice, na dvoru su se zatvarali svi prozori vrata, a hodnici su bili dobro čuvani od strane straže kako nikone bi mogao vidjeti trudnicu. U srednjem vijeku smatrali su da ukoliko trudnica provede dio trudnoće u apsolutnom mraku i izolaciji, postoje veće šanse da novorođena beba bude muškog pola.

Za vrijeme vladavine Jamesa II, nekoliko beba u vrlo kratkom periodu je umrlo na samom rođenju. Bilo da se radi o direktnim potomcima kraljevske porodice ili bližnjih rođaka, tadašnji vladar kraljevstva odlučio je da se bebe rađaju pred publikom koju su pored ljekara i pomoćnih sestara, činili i čuvari i ostali članovi kraljevske posluge. Vladalo je sujevjerje da će beba biti rođena živa ukoliko bude imala brojne svjedoke.

Kraljica Vicotria i prnc Albert imali su devetoro nasljednika. Tokom šeste trudnoće, usljed jakih bolova i velikog napora, kraljica je naredila da joj se daju zabranjeni lijekovi koji su se tada smatraili drogama. Ljekari su odbili njen zahtjev smatrajući ga previše rizičnim, ali su ipak tokom njene osme trudnoće i poroda, bili primorani da joj daju manju dozu hloroforma kako bi joj umanjili bolove.

Jedna od princeza na britanskom dvoru, Anne, bila je prva iz kraljevske porodice koja je zahtijevala da tokom poroda bude prisutan i njen suprug. Tadašnja glavni ginekolog George Pinker istakao je da bi princeza bila tretirana kao bilo koja druga porodilja, da sama nije zahtjevala posebnu njegu i pratnju svog supruga. Od tog trenutka, ova praksa postala je ustaljena na dvoru.

Posljednji put u posljednjih 119 godina dogodilo se da na britanskom dvoru postoje tri generacije nasljednika, odnosno, pretedenata na kraljevski tron. Rođenjem princa Georga, sina Williama i Kate, po prvi put nakon više od jednog vijeka, tri generacije u nizu, nalaze se u trci za kraljevsku krunu kojoj je i dalje najbliži princ Charles.

Pročitajte još