Svi su gledali u ubojitu četvorku

Piše: Redakcija

Brad Pitt,  Leonardo DiCaprio, Quentin Tarantino i Margot Robbie  / AFP

Najskuplja i godinama najprestižnija filmska smotra na svijetu, Cannes Film Festival, ove godine je na jugu Francuske 72. put podigla svoje zavjese za 21 film koji se takmiči za Zlatnu palmu, više od 4.000 novinara iz 90 zemalja, i čak 200.000 posjetitelja. Festival je otvoren filmom Jima Jarmuscha „Mrtvi ne umiru“ u kojem glume Bill Murray, Adam Driver i Iggy Pop. No, ova zombi komedija nije izazvala toliku pažnju, koliko kontroverze koje su festival pratile i prije noći otvaranja. Prašina se naročito podigla što će ove godine u Cannesu Alainu Delonu biti dodijeljena nagrada za životno djelo. Alain je ikona filma i sigurno je zaslužuje, ali javnost se pita, zašto se odaje počast čovjeku koji je sve, ne samo u Francuskoj već i svijetu, šokirao izjavama o nasilju nad ženama, homofobnim komentarima i podrškom ekstremnoj desnici. („Mi smo ovdje da volimo žene, ne da flertujemo i da nas kupe muškarci, nisam protiv gay brakova, ne tiču me se, ali jesam protiv toga da usvajaju djecu. Izvinite, ali to je protivno prirodi“, jedna je od Allanovih posljednjih izjava). Pod pritiskom novinara, oglasio se i prvi čovjek Festivala.

Glavna postava filma “Once Upon a Time… in Hollywood” / AFP

– Ne dajemo Alainu Delonu Nobelovu nagradu za mir, nego mu odajemo priznanje za izvrsne uloge. Ne slažem se sa stajalištima koje je izrekao, ali to u ovom slučaju ne smatram važnim – kazao je direktor Festivala Thierry Fremaux.

AFP

Osim Delona, veliku prašinu u Cannesu ove godine podigao je i Quentin Tarantino, koji je prije 25 godina za „Pakleni šund“ dobio Zlatnu palmu. Ovoga puta publici se predstavio s „Bilo jednom u Hollywoodu“, u kojem progovara o zlatnom dobu grada – tvornice snova. Ovo je prvi put da njegov film na ovako veliki festival ne dolazi u nezavisnoj produkciji, već iza njega stoji veliki holivudski studio. Aduti su mu i mega zvijezde Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie. Oni čine glavnu postavu filma koji je čim je najavljen izazvao oduševljenje kod publike, kako zbog zbog tematike, tako i zbog redatelja, a velikim dijelom i zbog glumačke ekipe. Sinoćnim pojavljivanjem na crvenom tepihu zasigurno je ova ubojita četvorka izazvala veliku buru.

 

Slavni glumci kao i redatelj na crvenom tepihu nosili su klasični elegantni muški smoking s leptir mašnama, dok je Tarantino odabrao crnu kravatu. Ništa manju pažnju nije izazvala ni Margot Robbie koja se istaknula po svom outfitu inspiriranom disco erom – šljokičaste hlače crne boje i tuniku bez naramenica u bijeloj boji s crnim detaljem.

 AFP

Španjolcu Pedru Almodovaru, koji se predstavlja filmom „Bol i slava“ ovo će biti peti pokušaj da osvoji Zlatnu palmu.

 Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Quentin Tarantino i njegova supruga Daniella Pick i Brad Pitt / AFP)

O pobjedniku Festivala, koji traje do 25. maja, odlučivat će deveteročlani žiri kojem predsjedava meksički reditelj Alejandro González Iñárritu. Zanimljivo je, zaključuju filmski kritičari, da se ove godine crtaju smjernice prema kojima će se Cannes mijenjati. Kako mnogi ocjenjuju, velika filmska smotra će se u budućnosti morati otvoriti i prema filmovima koji ne idu u kino distribucije. Cannes se također prilagođava i novim pravilima, o povećanju broja žena, te se tako žiri, osim predsjednika, prvi put sastoji od četiri žene i četiri muškarca, također, četiri rediteljice se takmiče za Zlatnu palmu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti