Pitali smo doktora: Kada je vrijeme za kućnog ljubimca?

Piše: Redakcija

Budući da je briga o kućnom ljubimcu svakodnevna obaveza koja se nikada neće promijeniti sve dokle god je ljubimac dio naše porodice, upitali smo psihologinju Tanju Tankosić: “Kada je vrijeme za kućnog ljubumca?”

To je individualni izbor svake porodice, kao uostalom i to da li će porodica uopće nabaviti kućnog ljubimca. „Pravo“ vrijeme za odluku o nabavki ljubimca je kada se svi članovi porodice saglase i dogovore u vezi s brigom o njemu. Dolazak kućnog ljubimca podrazumijeva prihvatanje novog, pridruženog člana. Također,  podrazumijeva prilagođavanje, nova kućna pravila, nove odgovornosti, ali, prije svega, mogućnost da nekom živom biću ponudite toplinu, dom i ljubav. Za djecu otvara mogućnost da razvijaju empatijski odnos, razvijaju odgovornost, disciplinu. Međutim, vrlo je česta pretpostavka da će roditelji, ako djetetu ili djeci nabave kućnog ljubimca, biti oslobođeni obaveze brige o kućnom ljubimcu te da su djeca spremna i sposobna samostalno se brinuti o tom ljubimcu. Briga o ljubimcu, ma koliko se činila u teoriji jednostavna i nezahtjevna, podrazumijeva učešće svih članova, ali roditelji moraju biti svjesni da će najveći dio odgovornosti biti na njima.

 

O ovome vodite računa

Briga u kućnom ljubimcu je svakodnevna obaveza, koja se nikada neće promijeniti dokle god je ljubimac dio porodice. Kućni ljubimac nije igračka i zabava za djecu.

Naša praksa je pokazala da ne utječe svaki kućni ljubimac jednako na svaku porodicu ni na djecu unutar porodice. Posjedovanje i blizina životinje generalno vrlo povoljno utječe na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Dijeljenje ljubavi i pažnje, briga o drugome koji je bez nas nemoćan može biti snažan antidepresiv. Također, ako imate npr. psa kojeg redovno morate izvoditi u šetnju, „natjerat će“ i vlasnika na redovno kretanje. Dokazano je da dodir toplokrvne životinje pozitivno utječe na krivni pritisak. Savremena medicina prepoznaje značaj terapijskih životinja.

 

Savjet psihoterapeuta

Ne nabavljajte kućnog ljubimca ako niste spremni preuzeti brigu o njemu i ako očekujete da će djeca moći biti odgovorna za kućnog ljubimca.

 

Kućni ljubimac svakako može biti kohezivni element, pomoći porodici da se okupi oko zajedničke brige i ljubavi prema kućnom ljubimcu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti