Maja Munda i Amar Dedović: Dan kad je došao Mak

Piše: Lejla Bejdic

U najljepšoj, roditeljskoj ulozi već dva mjeseca uživaju poznato TV lice Maja Munda i njen suprug Amar Dedović. Dječačić Mak razveselio je ne samo mlade roditelje već i njihove porodice, koji mu svakodnevno pružaju nesebičnu ljubav i pažnju. A, Mak je prava mala slatka beba, sve je na našem snimanju bilo podređeno njemu, i njegovom rasporedu spavanja i hranjenja. U pauzama smo koristili svu maštu i kreativnost kako bismo održali njegovu pažnju i veseli osmijeh.
– Onog trenutka kada sam ga ugledala sve se u mom životu promijenilo. Neopisiv je osjećaj kada shvatiš da to malo biće pripada tebi, da je dio tebe. Postala sam razumnija, organiziranija, stižem sve što prije nisam mogla, sve se usmjerava prema njemu – kaže sretna mama.


ODLAZAK NA POROĐAJ
Maji je ovo prvo dijete i temeljito se željela pripremiti za njegov dolazak.Prije nego što je ušla u porodiljsku salu, već je bila “naoružana” teorijskim znanjima o roditeljstvu. No, u praksi, donijeti jedan novi život na svijet, ipak je zahtjevnije od uputa iz bilo kakve literature.
– Teoretski sam znala sve, kao i većina trudnica prvorotkinja, čitaš svu moguću literaturu od prvog dana kada saznaš da u tebi nastaje novi život. Slušala sam i iskustva i savjete drugih, radila sam i emisiju „Beba dolazi“ zbog koje sam se informirala o svemu. Mnogo mi je pomogao dr. Taib Delić i dr. Lejla Imširija, koja je u emisiji pričala o ovoj temi. Ona mi je i vodila trudnoću u posljednjem mjesecu, čak sam i primljena u njenoj smjeni, no ipak me porodila njena sestra dr. Naima Imširija. U bolnicu sam stigla dan ranije, imala sam vremena da se pripremim za odlazak u salu na prirodni porođaj, bilo je bolno kao što već znamo da mora biti, ali zahvaljujući doktorici i divnim babicama na Gak-u u Sarajevu Maka sam bez ikakvih komplikacija rodila u kasnim večernjim satima. Panike nije bilo, ali moram priznati da sam mislila da je prirodni porođaj mnogo lakši nego što je bio – sjeća se Maja.


Izabrati ime za bebu, mnogim roditeljima zna izazvati velike brige i dileme, no, Maja i njen suprug su znali da žele dati kratko i slatko ime. Amar je, pričaju nam, od samog početka trudnoće želio da se sin zove Mak. Danas se slažu da njihovom dječaku ovo ime itekako pristaje.

Foto: Mario Klein

Ostatak čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti