Njegova smrt šokirala je mnoge: Zadnji Hendrixovi dani

Piše: Redakcija

Foto: Printscreen

Njegova smrt 18. septembra 1970. godine bila je posljednji udarac eri hipija i kulturi “slobodne ljubavi”. Umro je sa 27 godina i tako se priključio slavnom “klubu 27” onih koji su napustili svijet muzike u svojim mladim danima, među kojima su bili i Janis Joplin, i Jim Morrison, a kasnije im se pridružili još Kurt Cobain i Amy Winehouse. U službenom izvješću pisalo je kako je preminuo zbog “gušenja u vlastitoj bljuvotini”. Njegova smrt bila je slučajnost, no ubrzo su uslijedile kontroverze oko cijelog slučaja, posebno zato što je bilo niz nelogičnosti u istrazi oko smrti čovjeka kojeg su obožavali milioni, a svi oni nisu mogli prihvatiti činjenicu da je genijalac i virtuoz preminuo tako mlad. 

Pronađen je u stanu u hotelu Samarkand u Notting Hillu, u Londonu. Niz teorija zavjera pokušavale su dokazati tvrdnju kako je mladi muzičar zapravo ubijen. I to da ga je ubila njegova djevojka, dok ostali tvrde da je to učinio njegov bivši menadžer pa čak i CIA. Bilo je tu teorija i o samoubistvu posebno zato što je Hendrix bio umoran od ljudi koji su se nazivali njegovim prijateljima, a zapravo su se htjeli okoristiti njegovom slavom.  Zaključak obdukcije je da je Hendrix popio veliku količinu vina, i progutao puno tableta za spavanje Vesparax pa se ugušio u svojoj vlastitoj bljuvotini.

Istraga je obuhvatila i njegovih nekoliko posljednjih dana na životu, te ljude s kojima se družio. Po istrazi koju je proveo Scotland Yard muzičar je večer prije proveo na zabavi s prijateljima, prije nego se povukao u apartman sa djevojkom Monikom Dannemann. Njemačka klizačica i slikarka bila je posljednja osoba koja ga je vidjela živog i s njim je provela tu fatalnu noć. Otkrila je njegovo beživotno tijelo tog jutra 18. septembra. Sama je policiji ispričala različite verzije događaja, a po jednoj je Hendrix još disao kada se probudila, dok je u drugoj rekla sasvim drugačije, da je bio mrtav kada se probudila, a njegovo lice prekriveno bljuvotinom.  Nelogičnosti je primijetio i Tony Brown, autor knjige Jimi Hendrix: The Final Days, koji je rekao kako se njena verzija događaja “mijenjala svaki put kada bi razgovarali telefonom”. Ona je preminula 1996. godine, godinu prije nego je knjiga objavljena. Bilo je to i samoubijstvo, no mnogi će reći kako ni to nije baš bila sasvim čista priča. 

Prema njenoj priči te posljednje večeri na životu ona i Hendrix su razgovarali do jutarnjih sati, a između ostalog, kako je rekla, on ju je i zaprosio. James “Tappy” Wright, bivši ‘roadie’ banda Animals tvrdio je kako je Hendrixa ubio njegov menadžer, Michael Jeffery, kako bi mogao unovčiti njegovo životno osiguranje. 

Jedna od stvari koje možda i potvrđuju teoriju o samoubistvu je i pjesma, na nekoliko stranica, koju je napisao Hendrix te posljednje večeri. Upravo njen tekst potaknuo je Erica Burdona iz Animalsa da samo tri dana nakon njegove smrti kaže kako se njegov prijatelj “ubio”. “Pjesma govori o onome što je on oduvijek govorio, što niko nije slušao. Bila je to pozdravna poruka, ali i poruka na rastanku.

– Ne mislim da je počinio samoubijstvo na onaj konvencionalni način. Jednostavno je otišao kada je to poželio – objasnio je svoj stav. 

Hendrixova smrt totalno je šokirala sve njegove obožavatelje, a dok su širom svijeta oplakivali njegov prerani odlazak, mediji su objavljivali djeliće slagalice njegovog života.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti