Glumac iz Sarajeva je mnogo obećavao, ali je u 30. godini počinio samoubistvo

Piše: Redakcija

Ulogu ‘Perhana’ u filmu ‘Dom za vješanje’ pokojni Davor Dujmović odigrao je maestralno. Ovaj mladić rodom iz Sarajeva bio je najveća glumačka nada regije, nagrađivan na inostranim festivalima, pred njim je bio život pun potencijala. No, sve je to naglo prekinuto kada je 1999. godine izvršio samoubistvo vješanjem. Imao je svega 30 godina.

Mladić je bio veliki talent, a u svijet filma ušao je slučajno. Odrastao je u Sarajevu i želio je svirati klavir, u čemu je uspio jer je njegova majka poznavala čistačicu škole koja mu je noću otključavala vrata da bi mogao vježbati. Kao dijete znao je ponekad svratiti na sok u restoran kraj kojeg je njegov otac prodavao na tržnici i taj običaj zapravo mu je promijenio život.

Jednog dana tamo je sreo Emira Kusturicu i njegovog asistenta Ćiru Mandića. Dujmovića su tamo vidjeli i odlučili da je savršen za ulogu u filmu ‘Otac na službenom putu’ nakon što su s njim odradili probno snimanje. Film je nagrađen na Festivalu u Cannesu, a Dujmović je odlučio upisati filmsku akademiju.

Heroin je sve uništio

Nije imao ni punih 18 godina, a Kusturica ponovo nudi priliku – ovog puta priliku života. Dobio je glavni ulogu u kultnom ‘Domu za vješanje’. igrao je Perhana i kasnije ga je taj nadimak pratio do kraja života. Zbog te uloge dobio je titulu jednog od pet najboljih evropskih glumaca, redale su se usporedbe s najvećim svjetskim zvijezdama. A onda je sve krenulo nizbrdo.

Stigle su nesretne 90-e, a Davor se navukao na heroin. U nekoliko navrata je pričao o paklu heroinske ovisnosti i govorio je kako to ne bi poželio ni najgorem neprijatelju. Snimao je s Kusturicom i ‘Underground’, a po završetku rata preselio je u Sloveniju gdje je živio s djevojkom. Borio se tada s jakom depresijom i alkoholom te je sa svega 30 godina počinio samoubistvo.

Pročitajte još