Nusret Gökçe Salt Bae kuhar koji je spremanje mesa pretvorio u umjetnost: Odrastao u siromaštvu, a danas mu iz ruku jedu i holivudske zvijezde

Piše: Redakcija

Nusret Gokce aka Salt Bae / AFP

Kada se 2017. godine na društvenim mrežama pojavio videosnimak od 36 sekundi u kojem turski kuhar Nusret Gökçe magično soli veliki odrezak, bilo je jasno da je kulinarski svijet dobio novu zvijezdu. Ljubitelji mesnih delicija širom svijeta nisu krili oduševljene Nusretovim tehnikama pripreme jela, koje više liče na umjetnost, nego na samo kuhanje. Salt Bae, kako još tepaju Nusretu, 2010. godine je otvorio svoj prvi restoran, te strast za kuhanjem ozbiljno počeo pretvarati u mesno carstvo koje danas ima 400 zaposlenika. Njegovi steak restorani „Nusr-Et“, na šest lokacija, u Istanbulu, Miamiju, New Yorku, Dohi, Abu Dhabiju i Dubaiju koji u ponudi imaju uglavnom meso, nezaobilazna su gastro adresa, svjetskih poznatih ličnosti. Antonio Banderas, Leonardo Di Caprio, David Beckham i Cristiano Ronaldo, samo su neki od onih koji uživaju u njegovoj hrani. Tartarski biftek, odreske, mesne okruglice i hamburgere gosti ocjenjuju najboljim delicijama koje su ikad probali, pa ne čudi što se slobodno mjesto u Nusretovim restoranima čeka i po nekoliko sedmica.

 

MESARSKI ZANAT

Ipak, njegova slava nije došla preko noći. Priča o poslu s mesom počela je dok je još bio dijete. Salt Bae je rođen u siromašnoj porodici u Erzurumu, u ruralnoj Turskoj, 1983. godine, kao peto dijete rudara. Zbog teških uslova u kojima je živjela njegova porodica i nedostatka novca, bio je prisiljen napustiti školu. Kao dječak radio je kao perač suđa u lokalnom restoranu i sanjao da jednog dana otvori vlastiti. Navodno, već tad je eksperimentirao s kuhanjem, da bi s 14 počeo izučavati i mesarski zanat.

– Moji roditelji su nepismeni. Nisam mogao ići u školu zbog finansijskih poteškoća, pa sam sa 14 godina postao šegrt. Kada sam počeo raditi, rukavi na mom kaputu su bili predugi i kecelja mi je padala na pod. Morao sam stajati na kutiji da dohvatim pult – prisjetio se kasnije.

Snovi i znatiželja su ga 2007. godine odveli u Argentinu, gdje je volontirao u raznim restoranima. Dugo je maštao i o odlasku u New York, ali nije mogao dobiti radnu vizu.

– Bez mnogo novca sam otputovao u Argentinu da vidim mesnu industriju. Nakon toga sam želio putovati u SAD, ali mi je viza odbijena pet ili šest puta, međutim, nisam odustao. Nikada. Vizu za Ameriku sam dobio 2009. godine – govori Nusret.

Kada mu je konačno odobren tromjesečni boravak u Americi, iskoristio ga je da usavrši posebnu tehniku pripremanja mesnih jela.  Iako nije govorio niti jedan strani jezik, niti je ijedan do danas naučio, to ga nije spriječilo da uspije. S mnogo duha kaže da on s ljudima može komunicirati kroz meso.

Godine 2010., vratio se u rodnu Tursku, gdje je otvorio svoj prvi restoran u kojem je pokazao kulinarska umijeća i koji je u vrlo kratkom roku postao prava senzacija. Nesvakidašnje mesne delicije, profesionalizam i strast za hranom veoma brzo su postale sinonim za jedan od najcjenjenijih turskih restorana. Posao mu je cvjetao, što ga je kotiviralo da biznis širi i otvara nove restorane. Da nije tek običan kuhar, pokazuje upravo način na koji tretira meso. Kad soli, izgleda kao da baca vilinsku prašinu po njemu, a kad izvlači kosti iz pečenog komada, to radi hirurškom preciznošću. Menadžer njegovih lokala otkrio je da je uvijek u potrazi za savršenim komadom te da od dobavljača nekad uzme tek 100 kilograma mesa od ponuđenih pet tona. On ne samo da meso tretira s ljubavlju, već je često i na farmi, gdje masira krave. 

– Zapravo taj potez na kraju, soljenje, došao je automatski. To je samo moj potpis. To možete zamisliti kao neku vrstu završnog dodira za sliku. Konačan dodir s mesom. Blagoslovio sam ga – pojašnjava slavni kuhar.

Ako se odlučite večerati u nekom od Nusretovih restorana, a desi se da je i on tu, nemojte se iznenaditi ako vam ovaj markantni kuhar priđe i lično vas pozdravi. Meso će, također, rezati na vašem stolu. Cijeli tretman spremanja hrane radi sa sunčanim naočalama, popularnim lenonkama. Ljubitelj je crnih prsluka koje nosi preko bijelih ili crnih te obavezno do pola raskopčanih košulja zbog čega je i omiljen kuhar među ženama. Salt Bae ima i impresivnu radnu etiku. U jednom od intervjua priznao je kako radi 18 sati dnevno, te kako nikad nije uzeo ni dan godišnjeg odmora. U svakom restoranu provede po sedam dana, a kada se energija koja vlada u objektima spusti, on se vraća. Da bi se zadržala atmosfera po kojoj su njegovi restorani popularni, kada Salt Bae nije prisutan, poslužitelji hrane u „Nusr-Etu“ pokušavaju oponašati šefove pokrete. Da su mu gosti na prvom mjestu, pokazuje i to da se vrlo rado fotografira sa svakim. Nakon što plate svoj obrok, očekuju da i snime Sal Baea. Svjestan toga, on svoju pozu rukom drži duže, da bi mogli dobiti što bolju fotografiju ili video.

– Nisam filmska zvijezda, ali često mi prilaze da se fotografiramo. Nikada ne kažem, ne – govori. 

Osim porijekla, o njegovom porodičnom životu se zna veoma malo. Zbog jedne fotografije na društvenim mrežama na kojoj je okružen s djecom, i uz koju je napisao: „Čovjek koji ne provodi vrijeme s porodicom, nije pravi čovjek“,  svjetski mediji zaključuju kako ima devetero djece, ali nije poznato da li je oženjen.

– Samac sam. Radim tako mnogo da nemam vremena za djevojku. Željela bi da joj se posvetim, da ide u kupovinu, u kino… Možda bi bilo dobro u prvoj sedmici, ali poslije… Ne mogu joj reći da dođe u restoran i čeka me 20 sati – odgovorio je prilikom otvaranja prvog restorana kada su ga pitali za ljubavni život.

DRUŠTVENE MREŽE

Osim što je omiljen u kuhinji, ništa drugačije nije ni na društvenim mrežama. Donijele su mu toliku popularnost da nikada, što je priznao sam, nije radio ni s jednom firmom za odnose s javnošću i marketing.  Sve fotografije i videe zapravo su snimali konobari koji su radili u njegovim restoranima. Na Instagramu ga prati 22 miliona ljudi, gotovo da nema korisnika ove mreže koji ne zna za njegov planetarno popularni hashtag #saltbea, a nije rijetkost ni da ljudi oponašaju njegove pokrete rukom. Na internetu se mogu naći i gifovi s njegovim likom, a koji su nastali tako što su ga gosti snimali telefonima dok im je servirao hranu. Koliko je popularan govori i to da postoje majice s njegovim likom, koje su nosili čak i Ben Affleck i Rihanna.

Iako je omiljen među ljubiteljima mesa i ukusne hrane, gastrokritičari ga ne vole previše. Nakon otvaranja restorana u New Yorku jelovnik slavnog turskog kuhara proglašen je precijenjenim. Kritičari su zaključili da su mu hamburgeri prepečeni, a odresci neinspirativni. Međutim, zaključili su i da okus hrane pada u potpuno drugi plan ako imate dovoljno sreće da vam jelo servira i soli Salt Bae. Također, nekima se nije svidjelo ni što Nusret hranu obrađuje „golim“ rukama, smatrajući kako tako krši zdravstvene kodove restorana, bez obzira što je njegov rad s rukama dio atrakcije. Ipak, broj gostiju u njegovim restoranima govori da svi ti navodi nikoga ne dotiču. 

 

KRŠENJE ZAKONA  

Iako važi za omiljenog kuhara, Salt Bae se nedavno našao na sudu jer je prekršio zakon o radnim standardima. Naime, on nije platio svojim zaposlenicima odgovarajuće plate, a navodno im je uzimao i napojnice. Osoblje iz restorana u Miamiju i New Yorku je protiv njega podnijelo tužbe u kojima su naveli da on vrlo često iskorištava svoje zaposlenike. Mustafa Fteja, koji je radio u njujorškom restoranu, tvrdio je da mu Nusret nije isplatio minimalnu platu i prekovremene sate.

 

NUSRETOV JELOVNIK

Da biste jeli u steak hause „Nusr-Et“, morat ćete izdvojiti nešto više novca.  Odresci se kreću od 70 do 275 dolara, a hamburger ćete platiti 30 dolara. Porcija špageta je 70 dolara.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti