Nakon što mu se tata ubio, dječak razvio igricu kako bi učio druge o depresiji

Piše: Redakcija

Luke Toledo, 11-godišnji dječak iz Montreala, razvio je video igricu ​​s ciljem da smanji predrasude i educira svoje vršnjake o mentalnom zdravlju. To mu je pomoglo da se bolje nosi s gubitkom oca. Njegova igrica je dio popularne platforme Roblox, a igrači mogu saznati puno toga o depresiji. Preskačući sive blokove koji predstavljaju depresiju, korisnici saznaju različite činjenice i brojke o mentalnom zdravlju, uključujući i poruke poput “depresija je bolest, nije kriva osoba”.

Razgovor o depresiji i mentalnom zdravlju bio je važan dio Lukeovog djetinjstva. Kad je imao samo dvije godine, njegov otac je počinio samoubistvo nakon što se borio s mentalnom bolešću. Iako nije bio dovoljno star da razumije okolnosti očeve smrti, njegova mama, Paula Toledo, nije željela svojoj djeci lagati o tome šta se dogodilo. 

– Znala sam da im moram pomoći, ali nisam znala kako to učiniti. Osjećala sam da ih u tako mladoj dobi ne želim odvesti terapeutu i ostaviti ih u sobi – rekla je Toledoa za CTVNews.ca.

Nakon razgovora sa stručnjakom za terapiju igrom, Toledo je počela koristiti igru ​​kao način da vodi svoju djecu kroz gubitak, pomažući im da razumiju i prenesu svoje osjećaje kroz aktivnosti. 

– Uvijek bih na njihova pitanja odgovarala na odgovarajući način. Nisam željela da moja djeca osjećaju da ne mogu govoriti o svom mentalnom zdravlju – dodala je. 

Toledo je izašla u javnost sa svojom pričom o gubitku supruga i počela je javno pričati o mentalnim bolestima kako bi pomogla ljudima. 

Foto: Unsplash

Igrica će još napredovati

Luke već ima planove za poboljšanje svoje igre, uključujući i dodatne informacije o mentalnom zdravlju i stvaranju online prostora za meditaciju u nastojanju da nauči djecu o načinu na koji se mogu brinuti za svoje mentalno zdravlje u stvarnom životu.

Prema Lauri Higgins, direktorici digitalnih mreža za Roblox, Lukeova igra je odličan primjer kako se može pomoći.

– Bila sam toliko dirnuta kada sam prvi put čula za to. To je ono na čemu bi se trebalo temeljiti online povezivanje, empatija i željeti nabolje za druge ljude – objasnila je. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti