Dj dvojac „Affter Affair“: Elektronska scena ima novi adut

Piše: Lejla Bejdic

 

Dj dvojac „Affter Affair“ Bojan Jović i Ivan Zrno, koji se u svom radu predstavljaju pseudonimima Bonjasky & Ivan Z, za veoma kratko vrijeme postali su respektabilni i jedni od najtraženijih dj-eva na regionalnoj sceni. Dvojica diplomiranih ekonomista iz Sarajeva i Banje Luke, ljubav prema elektronskoj muzici gaje još od djetinjstva, te je bilo samo pitanje vremena kada će sav kreativni potencijal isplivati na površinu.

– Ljubav prema elektronskoj muzici postoji još iz osnovne škole, kada smo slušali „Prodigy“ i ostale dance i electro sastave, dakle, sve što radimo danas, nije nešto što je došlo iz vedra neba. Svako od nas se bavi elektronskom muzikom duže od 15 godina i to je naša jedina istinska ljubav, privatno-poslovna – kažu nam momci na početku razgovora.

Bojan i Ivan su prvu profesionalnu saradnju ostvarili 2015. godine, kada je Bojan pozvao Ivana da zajedno odsviraju b2b set. Kliknuli su, kažu, i tako počeli nastupati kao Dj dvojac. Od koga tražiti odgovor na pitanje na kakvom nivou je danas elektronska muzika u BiH, i koliko je uopće važna, nego od aktera koji direktno učestvuju u njoj.

Ivan Zrno

– Ako mislimo konkretno na 2019. godinu, Sarajevo smo pozicionirali na mapu svjetske elektronske scene, kako brojnim događajima koje smo organizirali u našem gradu, tako i brojnim stranim izvođačima koje smo ugostili. I kojima je ovdje bilo savršeno. S obzirom da prije četiri godine gotovo da i nismo imali normalno dešavanje u gradu i državi, ove godine će se u Sarajevu održati festival elektronske muzike „Garden of Dreams Fest 2019“, na tri lokacije (Hum, Historijski muzej BiH i Dom mladih) i to je veliki korak za nas, grad i državu! – kažu nam i ne kriju da je pred njima radno ljeto, kada će nastupiti i na festivalu „Live Stage“ u Sarajevu, gdje će drugi put elektronska muzika biti uvrštena u zvanični program. Također, nastupat će i kao dvojac na bentbašanskim skokovima početkom avgusta. 

Bojana i Ivana bije glas da su dj-evi koji ne kopiraju i slijepo ne slijede muzičke trendove, iz njihove muzičke radionice izlaze numere koje su karakteristične njima, odišu kreativnošću i prepoznatljivošću, te na prvi takt znate o kome se radi.

– Inspiraciju tražimo u svemu, nismo vezani niti za jedan žanr, naši nastupi su kolateral našeg osjećaja i osjećaja publike u tom momentu. Želimo da se svi odlično provedu na našim svirkama, a i mi sami i mislimo da je to jedini recept za uspjeh u ovom svijetu, raditi samo ono što voliš, a rezultat će doći sam od sebe – kažu nam i dodaju čijim radom se oduševljavaju.

– Prije četiri godine nam je to zasigurno bio Dixon i njegov label Innervisions, jer je bio neko ko je donio talas novog zvuka, eksperimentiranja s novim zvukom, ponudio je nešto što je bilo van granica trenda i onoga što privlači mase. Ukratko, kvalitet ispred kvantiteta.

Bojan Jović

 

Osim u BiH, najviše nastupaju u Hrvatskoj i Srbiji. Prošlu godinu završili su s više od 100 nastupa, a osim u Regionu, održali su i mini turneju u Atlanti. Najviše ih ispunjava svirka s “našim” ljudima, s kojima se mogu družiti, sklopiti prijateljstva i ponovo im se vratiti. Termin “dobra pjesma“ ističu, ne postoji. To je isključivo osjećaj svake osobe. Nešto što je nekome dobro drugom nije, i obratno. Svaka pjesma/traka/numera treba da ima „ono nešto“ što će osobu koja sluša dotaći i tu nema pravila, svakoga dotiče nešto drugo.

Šta im je moto, pitamo ih.

– Uvijek treba umjereno pretjerivati u svemu što radite – kažu šaljivo i dodaju na kojoj sceni bi u budućnosti voljeli nastupiti:

– Za sada su nam se sve želje ispunile, najveća regionalna želja nam je bila Dance Arena na „Exit Festivalu“ i prošle godine smo je ispunili.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti