Zašto ne možemo pričati o menopauzi: Ljuti me to!

Piše: Redakcija

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/Btl1MHWHPSG/

Zvijezda augustovske naslovnice „Tatlera“ je zanosna Penelope Cruz. Obučena u narandžastu Ermanno Scervino haljinu, Oskarom nagrađena glumica zrači rijetkom zvjezdanom kvalitetom. No, nije ljepota ono što, Španjolku, koja je publiku osvojila sa čak 70 filmskih naslova, dovodi do prvih strana novina ili drži u vrhu svjetske kinematografije. Njen talent i glumačko znanje su nesporni, publici je zanimljiva jer govori otvoreno. Njene misli su precizne kada osuđuje društvo što i dalje određene teme drži za tabue.
– Previše je tabua u vezi sa ženskim tijelom. Posrijedi je veliko nepoštovanje. Riječi kao što su menstruacija, postporođajna depresija, menopauza i danas kad ih izgovorite za stolom stvaraju nervozu. Čak i ako su tu samo žene. A, ako su za stolom još i muškarci, nervoza je veća. Energija jednostavno postaje drugačija. Društvo ove teme čini tabuima i to me strašno ljuti – kaže Penelope, koja je deset godina u braku s glumcem Javierom Bardemom, s kojim ima dvoje djece.

Znali su se dugo prije nego što su postali par. Prvi put su se sreli 1992. godine, na snimanju komedije „Jamón Jamón“. Godinama kasnije pred kamere ih zajedno ponovo dovodi Woody Allen, u svojoj romantičnoj komediji „Vicky Christina Barcelona“, kada se i rađa ljubav među njima. Da su u vezi, postat će jasno u oktobru 2007., nakon što su snimljeni na romantičnom odmoru na Maldivima. Međutim, prvo javno zvanično pojavljivanje uslijedit će tek 2010. godine na dodjeli „Goya“ nagrada, koje su španski ekvivalent Oscaru. Ubrzo je uslijedio Cannes Film Festival, na kojem je premijerno prikazan Javierov film „Biutiful“. Iako se Penelope trudila biti što diskretnija pratnja, Javier je ponosno objavio koliko mu znači.
– Dijelim ovu radost sa svojim prijateljem, pratnjom, mojom ljubavi Penelopom. Mnogo ti dugujem i mnogo te volim – kazao je Bardem, preuzimajući nagradu za najboljeg glumca na Cannes Film Festivalu.
Trenutak je bio emotivan, kamere su bile uperene u nju, i Penelope nije mogla zadržati suze. Iste godine su se i vjenčali, u potpunoj tajnosti. Jednostavno su spakovali kofere i zaputili se u kuću prijatelja na Bahamima. Kako je pisao „The Telegraph“, ceremoniji vjenčanja su prisustvovali samo članovi porodice. U braku koji nije trpio afere, rođeno je dvoje djece: danas osmogodišnji sin Leo Encinas Cruz i petogodišnja kćerka Luna Encinas Cruz.

– Ovo je život o kojem sam uvijek sanjala. Kada sam imala četiri ili pet godina, glumila sam, izvodila performanse, i u tim igrama moji karakteri su uvijek bili majka. Zaista sam jako željela biti majka. I postala sam to u trenutku kad sam osjećala da je pravo vrijeme i da je prava osoba pored mene – priznaje Penelope.

O svom bračnom odnosu ni jedno ni drugo nikada nisu javno govorili. Bardem je svojevremeno samo kazao kako su oboje nastojali sačuvati svoje „mi“. Tek je u zadnjem intervjuu Penelope objasnila i zašto.

– Na početku veze smo odlučili da o odnosu nećemo pričati, i to je bila jako dobra odluka. Nisam mogla učiniti drugačije, čudno bi mi bilo pričati o tome – kaže ona.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti