Bivša prva dama Filipina s kolekcijom od 1.000 cipela hvalila se da u zemlji posjeduje sve, osuđena je na 42 godine zatvora i u novim je problemima

Piše: Redakcija

Filipinski sekretar zdravlja Francisco Duque posjetio je otrovane pacijente u hitnoj pomoći u bolnici u Manili

Imelda Marcos znala je prašinu dugnuti i u vrijeme kad je bila prva dama. Ostala je upamćena po svojoj ektravagantnosti i rastrošnosti. Skupila je ogromnu zbirku umjetnina, nakita, imovine i najmanje 1.000 pari cipela, od kojih su mnoge danas izložene u muzejima. I danas se pamti njena izjava: “Mi praktično posjedujemo sve na Filipinima, od struje, telekomunikacija, avionskih kompanija, bankarstva, piva, duhana, izdavanja novina, televizijskih stanica, brodogradnje, nafte i rudarstva, hotela i odmarališta na plaži, pa sve do posljednjeg kokosa, male farme, nekretnina i osiguranja“.

Imelda je 21 godinu bila prva dama Filipina, ali i kongresmenka. Vjeruje se da su za vrijeme vladavine ona i suprug nezakonito stekli lično bogatsvo od nekoliko milijardi američkih dolara. Sud na Filipinima ju je prošle godine osudio na najmanje 42 godine zatvora, upravo zbog stvaranja privatnih fondova kroz koje je sakrila ogromno bogatsvo.

No, kako piše „New York Times“ malo je vjerojatno da će gospođa Marcos, sada 90-godišnja udovica, vidjeti zatvorsku kaznu. Sud, koji rješava slučajeve korupcije i korupcije u javnosti, izjavio je kako bi se na žalbu mogla uložiti žalba, a pravni stručnjaci kažu kako bi se Marcos mogla boriti protiv zatvorske kazne svojom starijom dobi. Sud ju je proglasio krivom po sedam tačaka za korupciju, pri čemu je svaka kazna kažnjiva s najmanje šest godina zatvora. Sudska odluka je odmah diskvalificirala Marcos, koja je tada bila članica kongresa, da obnaša bilo kakvu javnu dužnost. Čini se da se bivša prva dama ne brine za zatvor, ona slavi rođendan, sad joj je jedina glavobolja zdarvlje više od 200 gostiju.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti