Dejana Bačko i Suljo Keranović: Sada sve prepreke u životu zajedno prevazilazimo

Piše: Redakcija

Oni koji vjeruju u sudbinu rekli bi da je upravo ona spojila 25-godišnju Novosađanku Dejanu Bačko i 23-godišnjeg Sulju Keranovića, rođenog Cazinjanina s adresom u Sarajevu. Invaliditet kojeg su stekli rođenjem; Dejana je rođena bez gornjih ekstremiteta, a Suljo bez lijeve ruke, nije jedino što povezuje ovo dvoje mladih i talentiranih ljudi. Nit koja ih veže su i zajednička interesovanja, ljubav prema sportu, pozitivan stav prema životu i upornost koja ih je dovela do onoga što danas okupira njihovu svakodnevicu.

Naime, Dejana se od svoje devete godine bavi slikarstvom, koje je izabrala i za svoj životni poziv, a osim brojnih izložbi, ostvarila je i zavidne rezultate u parataekwondou i parastrjeličarstvu. Suljo je pak bachelor socijalnog rada, bavi se kuglanjem, stonim tenisom, malim nogometom i biciklizmom, a posvećen je i volonterskom radu. Slučajni susret, koji se desio u Novom Sadu tokom Suljine studentske razmjene, doveo ih je do šest mjeseci duge emotivne veze u kojoj su jedno drugom najveća podrška.

 

– Živjela sam u ulici koja je u blizini stanice sa koje je Suljo uvijek odlazio u grad i vraćao se. Jedne večeri, 2. jula prošle godine, s kolegicama sam čekala bus i primijetila da na stanicu prilazi momak bez lijeve ruke. Pogledi su nam se sreli i osmjehnuli smo se jedno drugom. Stao je na stanicu, prišla sam mu, jer sam željela znati ko je. Pitala sam ga da li želi trenirati parataekwondo. Odgovorio mi je da nije iz Novog Sada i da se sutra vraća za Sarajevo. Razmijenili smo kontakte, ali se nismo čuli do oktobra – prisjeća se Dejana njihovog prvog susreta.

Zanimljivo je da Dejana nije znala da je nju Suljo primijetio još i ranije.

– Deset dana prije povratka u Sarajevo s razmjene sam se vozio „Osmicom“ prema stanu, a pored mene je prošla djevojka bez obje ruke. Tada nisam imao vremena da se upoznam s njom, jer je odmah izašla iz busa. Narednih dana sam se raspitivao, ali nisam mogao saznati njeno ime. Želio sam da je upoznam i da saznam nešto više o njoj i njenom životu – kaže Suljo.

Iako je samo nekoliko dana nakon toga dobio priliku da je upozna, Suljo je čekao četiri mjeseca prije nego što joj je poslao prvu poruku.

Prvi susret

– Poslije tog razgovora na stanici, vratio sam se u Sarajevo i posvetio fakultetu, te se naredna četiri mjeseca nismo čuli. Bio sam okupiran faksom i drugim obavezama, a i tada sam imao djevojku. To su neki od razloga što se nismo čuli. No, u septembru prošle godine moja dugogodišnja veza je „pukla“ i jedno mjesec nakon tog prekida sam slučajno na Instagramu pogledao Dejanin story s nekim „ludim“ čarapicama. Veliki sam fan „ludih“ čarapa, te sam je pitao gdje ih je kupila da i ja sebi uzmem iste. Tako je naše dopisivanje počelo, a kasnije sam poštom dobio iste čarape – kaže Suljo, koji se u Novi Sad vratio u decembru prošle godine na obuku za personalnog asistenta.

Nekoliko dana koje su proveli zajedno bilo je dovoljno da se bolje upoznaju i shvate kako su stvoreni jedno za drugo. Ne kriju da su jedno drugom promijenili, ali i uljepšali svakodnevicu.

 Najveća podrška

– Jedne večeri kada smo izašli u grad, Dejana je primijetila da konstantno navlačim rukav na lijevu ruku. To sam radio jer me je bilo sramota da mi neko vidi ruku. Kada smo se vratili iz grada, pitala me je zašto to radim, kad sam odgovorio da me je bilo sramota, rekla je: „To si ti, navlačenjem rukava ne možeš ništa promijeniti“. Rekla mi je i da to ne radim više, jer je moj invaliditet dio mog života i on nije sramota. Nakon tih njenih riječi više nikada nisam navukao rukav na ruku. Dejana je u moj život unijela pozitivnu energiju, motivira me i inspirira, ukazuje mi na greške i trudi se da ih promijenim. Otkad je ona ušla u moj život dobio sam ogromnu podršku u svakom smislu, ali i priliku da budem nekom podrška u životu – govori Suljo.

 

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti