Prao je suđe da preživi, a sa 20 bio na korak od smrti: Danas je milioner vjeran samo jednoj ženi

Piše: Redakcija

Virgil van Dijk danas je jedan od najboljih fudbalera na svijetu, a  nosi boje engleskog Liverpoola. No, iako se čini da je u životu ovog 27-godišnjaka sve idealno,  njegova priča je prilično teška. Naime, kada je imao samo 12 godina, otac je napustio njegovu majku, a to mu poznati fudbaler nikada nije oprostio. U tinejdžerskim godinama Virgil je bio dio fudbalske akademije “Willem II” i marljivo radio nastojeći da se iz juniorskog prebaci u seniorski tim, a istovremeno je, kako bi se prehranio, prao suđe u jednom restoranu. 

– Bio je dobar radnik. Uvijek je dobro prao i pošteno obavljao svoj posao. Jednom sam mu rekao: “Peri više suđa i prestani da se trudiš da postaneš profesionalni fudbaler. Ovde bar možeš da zaradiš nešto” – ispričao je vlasnik restorana u kojem je Virgil  radio. 

Srećom, Virgil njegov savjet nije poslušao, a zahvaljujući tome danas zarađuje 10 miliona godišnje, što je cifra koja ne uključuje sponzorske ugovore. No, ulazak u profesionalni svijet fudbala nije značio kraj njegovim životnim nedaćama. Naime, sa samo 20 godina mu je dijagnosticirana upala i trovanje bubrega, a njegovo stanje je bilo toliko loše da su mu očitali i posljednju molitvu. 

– Sjećam se da sam ležao u krevetu i vidio samo cijevi oko sebe. Moje tijelo je bilo nemoćno. Prvi put u životu mi je fudbal bio nebitan. Majka i ja smo se molili Bogu i prolazili kroz različite scenarije. U jednom trenutku su mi dali da potpišem neke papire. Bila je to neka vrsta testamenta. Gledao sam smrti u oči i nije bilo prijatno – ispričao je on jednom prilikom. 

No, on je uspio da prebrodi i ovu nedaću, te danas uživa u profesionalnim, ali i privatnim uspjesima. Naime, on je od 2013. godine u braku sa svojom izabranicom Rike, a njihova je ljubav počela još u djetinjstvu. Par ima dvije kćerke. 

– Radila sam kao menadžer prodaje i prodavala razne modne brendove u prodavnicama u Holandiji. Voljela sam to, ali sam morala da dam otkaz kako bih mogla da pratim svog muškarca tamo gdje ga fudbal odvede – ispričala je ona u jednom od intervju. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti