Razvela je mnoge celebrity parove pa čak i članove kraljevske porodice: Ko je advokatica odbjegle princeze?

Piše: Redakcija

AFP

Jedna od najeminentnijih britanskih advokatica specijaliziranih za razvode je Baronesa Fiona Shackleton. U svojoj bogatoj biografiji može se pohvaliti time da je zastupala sir Paula McCartneyja, princa Charlesa, kao i princa Andrewa, ali i Petru Ecclestone u parnici protiv Jamesa Stunta. Ova advokatica zbog svog angažmana dobila je nadimak Čelična Magnolija

Fiona je članica Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva, ali britanskoj javnosti najpoznatija je kao jedna od najboljih i najutjecajnijih advokatica specijaliziranih za brakorazvodne parnice. Žena koja je zbog svojih uspjeha u parnicama odavno dobila nadimak Čelična Magnolija ponovno došla u samo središte javnosti zbog nove klijentice koja je zatražila njenu usluge i pomoć.

AFP

Princeza Haya angažirala je upravo Fionu da je zastupa u brakorazvodnoj parnici, ali i u dijelu starateljstva nad djecom. Haya želi od Fione da napravi sve što je u njenoj moći da spasi nju i djecu od šeika Muhameda, vladara Dubaija, od kojeg je pobjegla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i zatražila spas u Londonu.

Poznata advokatica nije dobila ni malo lagan zadatak, jer će se nasuprot nje u sudnici naći Helen Ward, također poznata po tome što je većinom rješavala brakorazvodne parnice u klijentovu korist, a jedan od njih bio je i Guy Ritchie kada se razvodio od Madonne.

Međutim princezina advokatica ima ogroman spisak poznatih klijenata. Osim što je zastupala sir Paula McCartneyja, kada se rastajao od Heather Mills, upravo njoj je kraljevska porodica dala čast da je predstavlja. Tako je bila advokatica princa Andrewa, ali i princa Charlesa kada se razvodio od princeze Diane, a tu je i ako treba kakav savjet za prinčeve Williama i Harryja. Fiona Shackleton zastupala je i mlađu kćerku milijardera Bernieja Ecclestonea, Petru Ecclestone, a cijela britanska javnost zasigurno će pomno pratiti i ovaj slučaj.

AFP

Njen najveći i najpopularniji slučaj bio je onaj iz 1996., kada je zastupala princa Charlesa u brakorazvodnoj parnici s princezom Dianom. Princu ju je preporučio lord Goodman, britanski odvjetnik i politički savjetnik, nakon što je sve impresionirala načinom na koji je vodila brakorazvodnu parnicu princa Andrewa i Sarah Ferguson.

Razvod Charlesa i Diane finaliziran je 28. augusta 1996., a iako je na kraju dobila 17 miliona funti, kao i naknadu od 400 hiljada funti godišnje, navodno je upravo Fiona najzaslužnija za to što se ona, baš poput Sarah Ferguson, morala odreći titule Her Royal Highness, odnosno Njezino kraljevsko visočanstvo.

Fiona Shackleton je kćerka starješine londonskog Cityja Jonathana Charkhama i Moire Salmon, čija je porodica po majčinoj strani bila suosnivač firme J. Lyons & Co. Školovala se u školi Benenden u Kentu. Iako je prvo sanjala o karijeri ugledne liječnice, odlučila se za pravo, no na fakultetu Exeter završila je tek trogodišnji, ali ne i četverogodišnji studij, nakon čega je željela postati kuharica.

Početkom 80-ih donijela je konačnu odluku i vratila se pravu te se pridružila kraljicinom advokatskom timu Farrer & Co 1984., brzo je napredovala i već nakon dvije godine postala partnerica u tvrtki, da bi potom postala i glavna advokatica. Uz sav posao, Fiona Shackleton ima vremena za porodicu. U braku je s PR konzultantom Ianom Shackletonom, s kojim ima dvije kćeri – Lydiju i Cordeliju.

Pročitajte još