Angelina Jolie: Lijepa haljina ne znači ništa ako nemaš snažan um

Piše: Lejla Bejdic

AFP



Zbog svog rada putujem u mnoge zemlje, u kojima bi me, da sam kojim slučajem njihova državljanka, moja uvjerenja i postupci kao ženu mogli staviti u zatvor ili izložiti opasnosti



 

Nakon dugog odsustva u medijima, tokom kojeg su se plele razne priče iz njenog privatnog života, uglavnom o propalom braku s Bradom Pittom i odgoju njihove djece, najveća zvijezda svoje generacije ponovo je pod reflektorima. Vratila se u velikom stilu. S novim filmom “Maleficent 2”, Angelina Jolie je još jednom pokazala da je kraljica showbusiness scene. Ako ste na filmskom platnu očekivali vidjeti sladunjavu ulogu, u kina ne trebate ni ići, jer kako i sam naslov upućuje, Angelina pokazuje svoju snažnu stranu. A upravo je o njoj govorila u velikom i posljednjem intervjuu za britanski „Elle“. Ljepša nego ikada stala je pred objektiv Alexija Lubomirskog, koji je postao omiljen ne samo holivudskim zvijezdama, već i vojvotkinji i vojvodi od Sussexa. O fotografijama njihovih zaruka, priča se i danas. Angelina kroz svojevrsni esej progovara o temama koje su njoj kao ženi i majki važne; dugogodišnjem humanitarnom radu, izbjeglicama i preživjelima u vojnim sukobima, odgoju kćerki, položaju žena… Svijet sada zna i da Angelina ima dozvolu za pilotiranje. Osvrnula se na snažne, pametne, odvažne i nekonvencionalne žene koje u današnjem svijetu još nazivaju “vješticama”.

Jake žene

– Krene li se grupa sposobnih i pametnih žena redovno okupljati, možete biti sigurni da će neko, prije ili kasnije, spomenuti „vražija posla“. Žene koje se bave aktivizmom i zagovaranjem i danas nazivaju drskima, teškima i lošim majkama – kazala je Angelina, vjerovatno zbog toga što je nedavno objavljen intervju s navodnom bivšom dadiljom njene djece, koja ju je optužila da je loša majka, jer ne provodi dovoljno vremena s djecom, nema kontrolu nad njima i previše im dopušta. Za Angelinu je to bio veliki udarac, pa je odlučila uzvratiti kritičarima, te opisati ko je, zapravo, ona.

– Zbog svog rada putujem u mnoge zemlje, u kojima bi me, da sam kojim slučajem njihova državljanka, moja uvjerenja i postupci kao ženu mogli staviti u zatvor ili izložiti opasnosti. Braniteljice ljudskih prava širom svijeta zatvorene su zbog svojih političkih ili nekih drugih stavova. One su u zatvorima zbog hrabrosti koju rijetko ko može zamisliti. Uz sav naš moderni napredak, neovisnost, kreativna energija žena i dalje se često doživljava kao opasna sila koju treba kontrolirati, često u ime religije, tradicije ili kulture.

Istakla je kako svojim kćerkama Zahari (14), Shiloh (13) i Vivienne (11) pomaže da razviju snažno mišljenje.

– Često ponavljam svojim kćerkama da je najvažnija stvar koju mogu napraviti ta da razvijaju svoj um. Uvijek možeš obući lijepu haljinu, ali to ne znači ništa ako nemaš snažan um. Nema ništa privlačnije od neovisne žene koja ima svoje mišljenje.

Angelina ne krije da je svijetu potrebno više jakih žena. Mnoge su umorne od nepravde i maltretiranja, ukoliko se opakošću smatra to što žena ne odustaje i odbija slijediti pravila i kodekse, te se ne želi odreći svog glasa i prava.

– Razmotrite procijenjenih 200 miliona žena danas koje su pretrpjele osakaćivanje genitalija, ili otprilike 650 miliona žena i djevojaka širom svijeta koje su se vjenčale prije napunjene 18 godine. Hiljade žena i djevojčica svake godine ubijaju članovi porodice kroz takozvana ubistva iz časti, samo zato što pokazuju slobodnu volju. A kad je više hiljada sudanskih žena ovog ljeta izašlo na ulice Kartuma, tražeći slobodne izbore u svojoj zemlji, naređeno je da se “ubiju djevojke”, što je uzrokovalo brojna silovanja zbog navodnih sigurnosnih razloga – napisala je Angelina, osvrćući se na nemile događaje koji su se nedavno dogodili kada su žene pokušale nešto da poduzmu, ali im zbog države u kojoj žive to nije pošlo za rukom.

Govorila je i o nježnoj strani žena i objasnila da se žene ne bude svakog jutra sa željom za borbu. Probude se u stanju da budu blage i njegovane, graciozne i voljene. Nisu svi rođeni da se bore i nemaju nikakve magične moći.

– Ono što imamo jeste mogućnost da podržimo jedna drugu i radimo s mnogo nevjerovatnih muškaraca koji vrednuju i poštuju žene kao one koje su im jednake – naglasila je Angelina, i dodala:  

– Kad pogledamo oko sebe i vidimo stvarno stanje u svijetu, moramo sebi postaviti jedno pitanje: „Zašto su žene toliko dugo držane na samoj margini?

ODGOJ DJECE

Prisjetila se oca kojeg je upoznala kada je prvi put došla u afganistanski izbjeglički kamp u Pakistanu, za vrijeme vladavine talibana. Otac je bio toliko pretučen zbog toga što je svoje kćerke poslao u školu da su mu beonjače bile žute zbog oštećenja jetre. Sjetila se i muža čija supruga je postala paralizirana nakon što joj je snajperski hitac pogodio kičmu. Par je živio u izbjegličkom kampu, bez igdje ičega, ali Angelina nikada nije vidjela odaniji i zaljubljeniji par od njih dvoje.

Svoje šestero djece Angelina odgaja daleko od očiju javnosti, ne krije da je ponosna kakvi muškarci postaju njena trojica sinova.

– Oni svoje sestre poštuju na jedan poseban način. Nekada je teško odvojiti vrijeme za sebe i zapitati se ko smo mi, ustvari, te ne misliti da li će to drugi ljudi odobriti i prihvatiti. Ali, kad slušate sebe, možete donijeti izbor da koračate naprijed, naučite i promijenite se – napisala je Angelina i zaključila: „S ljubavlju svim opakim ženama i muškarcima koji ih razumiju“.

AFP

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti