Život na kraljevskoj nozi: Ko plaća njihov lifestyle?

Piše: Redakcija

Mnogi su vjerovali kako će britanska kraljevska porodica nakon pogibije omiljene princeze Diane, jednostavno postati nezanimljiva i medijima i javnosti, to se na kraju nije desilo. Istina, tokom prvih nekoliko godina od princezine smrti, fama oko njenih članova nije postajala, naprotiv, mnogi su upravo kraljicu, njenog supruga i neke druge članove optuživali i sumnjičili da su krivi za Dianinu pogibiju. Sve je ostalo na nivou spekulacija, a onda su u palaču ušle dvije pučanke, prvo Kate Middleton, koja je udajom za princa Williama, vjerovatnog budućeg kralja, dobila titulu vojvotkinje od Cambridgea, a potom i američka glumica Meghan Markle, koja od sklapanja braka s princom Harryjem nosi titulu vojvotkinje od Sussexa, i stvari su se počele mijenjati iz temelja. Interes medija i javnosti za život kraljevića postao je ogroman, i ne prestaje ni danas. Gotovo svakodnevno svjedočimo njihovom životu na visokoj nozi, dijamantima, putovanjima, prijemima, Meghan ne izlazi iz skupih, dizajnerskih krpica, pa se mnogima u glavi vrti jedno pitanje, ako oni ne rade ništa, kako naprimjer plaćaju režije i da li ih uopće plaćaju, ili i to ide na teret britanskih poreznih obveznika? Nekoliko je izvora odakle crpe novac i veliko bogatstvo, najveći im plaća država, odnosno porezni obveznici u Ujedinjenom Kraljevstvu. Godišnje im se iz državne kase uplati 82 miliona funti, što pokriva troškove službenih međunarodnih putovanja, komunikacija i informacija (održavanje internetskih stranica i slično) te održavanje kraljevskih nekretnina. Također pokriva plaće zaposlenika.

Kraljica je tek 1992. godine prvi put dobrovoljno platila porez na dohodak i kapitalni dobitak, a iduće godine počela je plaćati porez kao i svaki drugi građanin Ujedinjenog Kraljevstva. Od spomenutih 82 miliona funti cijeli iznos ne dolazi od poreza građana nego dio čini dobitak tzv. kraljevskog imanja, kako se nazivaju svi posjedi u vlasništvu monarha. Portfolio je vrijedan 7,3 milijarde funti, a njime upravlja neovisna organizacija koja dio novca zatim raspoređuje kraljevskoj porodici, dok dio odlazi u državnu blagajnu.

Kraljevska porodica svake godine podnosi financijski izvještaj parlamentu, ali i objavljuje svoje troškove na službenoj internetskoj stranici pa svako može vidjeti koliko su novca na šta potrošili.

Osim nekretnina, svaki član porodice  ima i privatne fondove, odnosno račune. Tako su u kraljičinom vlasništvu nekretnine koje su samo u njene, odnosno nisu dijelom kraljevskog imanja jer ih je naslijedila od oca. Novac s privatnih računa članovi troše na sve ono što novac poreznih obveznika ne pokriva, dakle dizajnersku odjeću, godišnje odmore i privatna putovanja… Princ Charles u svom fondu ima privatan račun, ali i 23 posjeda u Ujedinjenom Kraljevstvu te se bavi financijskim ulaganjem.

Iako ih imaju pravo nositi, kraljevska porodica ne posjeduje kolekciju dragulja i dijamanata, u što ulaze krune i tijare te drugi nakit. To je vlasništvo koje se ne može prodavati nego se samo može naslijediti. Njima upravlja kraljica, odnosno aktualni monarh.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti