Prije 22 godine omiljena princeza je izgubila život: Ovo su njene posljednje riječi

Piše: Redakcija

Foto: Instagram
https://www.instagram.com/p/BuumRFmA0MA/

Prije tačno 22 godine, 31. augusta 1997. godine, svijet je šokirala vijest da je omiljena princeza Diana izgubila život u saobraćajnoj nesreći u Parizu.  Ona je bila uzor mnogima, pa je njenu smrt zaista bilo teško prihvatiti. 

View this post on Instagram

THE HORRIBLE DEATH OF PRINCESS DIANA 🚗💔 On August 31, 1997, Diana was in a car accident in Paris with Dodi al-Fayed and driver Henri Paul. Al-Fayed and Paul died instantly, Diana, who was taken from the scene of the incident (in the tunnel in front of the Alma bridge on the Seine embankment) to Salpetriere Hospital, died two hours later. I only just can say that IT IS ABSOLUTELY NOT BY CHANCE. Queen and Charles killed our Goddess because she was problem for them, Diana told that when she was alive and she felt that they will kill her, Di wrote her worries about that in letters and diaries. 😭💔 #princessdiana #diana #ladydi #ladydiana #queenofpeopleshearts #princessofwales #di #princess #london #iconic #legend #legends #idols #22yearswithoutdiana #death #caraccident #royalfamily #royalty #royalgraceforyou #likeforlikes #likeforlike #lfl #l4l #likeforfollow #photographer #photo #memories #rip

A post shared by 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐜𝐞𝐬𝐬 𝐃𝐢𝐚𝐧𝐚 🇬🇧 (@royal_grace_for_you) on

Naime, tog kobnog dana Mercedes u kojem se vozila zajedno s vozačem Henrijem Paulom i svojim ljubavnikom Dodijem Fayedom se zabio u betonski stup u tunelu. Fayed i Paul proglašeni su mrtvi na licu mjesta, dok se princeza borila za svoj život još neko vrijeme. No, preminula je u bolnici nedugo nakon što ju je Hitna pomoć odvezla. 

https://www.instagram.com/p/B1rkcgbglp0/

Kada su izvadili tijela iz automobila, primijetili su da je Diana još bila svjesna i posljednje riječi koje je rekla bile su – “O moj Bože”, a zatim “Ostavite me na miru”. Iako nije imala vidljivih povreda, pretrpjela je teško unutarnje krvarenje i uskoro je doživjela srčani udar. Srce joj se pomaklo na desnu stranu, plućne vene su joj pukle, a sva rebra bila sloljena. 

Diana i Fayed bježali od paparazza koji su ih proganjali, pa su javnost i mediji odmah okrivili njih zbog Dianine smrti. Dvije godine kasnije opsežnom je istragom dokazano kako je jedini krivac za nesreću bio vozač Paul, koji je vozio pod utjecajem alkohola i antidepresiva.

Omiljena princeza život je izgubila samo godinu nakon što se razvela od princa Charlesa s kojim je bila u nesretnom braku. Dan prije nesreće doputovala je u Pariz privatnim avionom, a sa ljubavnikom je trebala ići za London. Kako je Fayed bio vlasnik hotela “Ritz” u Parizu, par je odlučio prenoćiti. Henri Paul, bio je i upravnik “Ritza”, rekao im je da ih paparazzi tamo očekuju pa su se svi zajedno uputili na alternativnu lokaciju, Fayedov privatni apartman u drugom dijelu grada. 

https://www.instagram.com/p/B1nBWshgkUq/

Odmah je prebačena u London, a na njenom sprovodu okupilo se oko tri miliona ljudi.  Reakcija kraljevske porodice na Dianinu smrt bila je žestoko kritizirana. Zbog loših odnosa i rastave s Charlesom na Buckinghamskoj palači nije bila spuštena zastava niti je postavljena crna, što je tradicionalni znak žalosti. 

https://www.instagram.com/p/B0rSoMYAIyp/

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti