Dvije godine od smrti Ljubiše Samardžića: Odrastao u čestitoj porodici i divio se majci koja ih je izvela na pravi put

Piše: Redakcija

Prije tačno dvije godine napustio nas je veliki glumac Ljubiša Samardžić. Kako svojim zdravljem nije htio opterećivati javnost, o njegovim problemima nije se znalo ništa sve do hitne operacije mozga u decembru 2016. godine.

Smoki, kako je dobio nadimak zbog lika mladića u filmu “Pešćani grad”, rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju u porodici rudara, a rano je ostao bez oca. Često je isticao kako je odrastao u čestitoj porodici te da se divio majci koja ih je izvela na put s mizernom rudarskom penzijom. 

Od 1960. do smrti glumac je odigrao više od 70 filmskih i televizijskih uloga, sarađivao sa svim jugoslavenskim rediteljima, a onda je krajem devedesetih i sam odlučio početi baviti režijom.

Ljubiša je poznat po filmovima “Spletka i ljubav”, “Igre na skelama”, “Pešćani grad” radi kojeg je i dobio nadimak Smoki, “Desant na Drvar”, “Bitka na Neretvi” i mnogim drugim.

Ljubiši je prva nagrada bio Zlatni lav za ulogu u filmu “Jutro” na Venecijanskom film festivalu. Zlatnu arenu na Festivalu igranog filma u Puli osvojio je četiri puta. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti