Vareš Classic Festival: Sedmi put gradu na ponos

Piše: Redakcija

Iako ga mnogi već godinama opisuju kao slomljeni gradić u srcu Bosne, Vareš se ipak diže iz pepela. Udahnut mu je život kroz upornost njegovih Varešaka, tradiciju i kulturu koja ovdje nikad nije umrla. Jedan od najboljih dokaza da ova mala općina još glasno diše je i „Vareš Classic festival“ (VaClaF), koji se već sedam godina tradicionalno održava u septembru. Tako će biti i ove godine. Grad po čijim brdima su nekada hodili bosanski kraljevi od 21. do 29., ovog mjeseca će okupiti velika umjetnička imena iz svijeta klasične muzike.

VELIKA HISTORIJA

Direktorica Festivala, mlada violinistica Andrea Nikolić, koja godinama živi i radi u Beču, bila je ta koja je prepoznala, da se ovdje mogu zasvirati najljepše note.

-Vareš je prekrasan grad, velike historije, okružen nevjerovatnim prirodnim bogatstvima i pun sjajnih ljudi. Nažalost, realnost iseljavanja iz cijele Regije veoma je vidljiva i u Varešu, vareška dijaspora je možda i brojnija od trenutnih stanovnika u gradu. Nakon brojnih iskustava tokom 20 godina bavljenja muzikom u inozemstvu, uz svu ličnu sentimentalnost prema Varešu, u njemu sam vidjela ogroman potencijal – ističe Andrea.

Od samog osnivanja, Festival kroz kvalitetan sadržaj, doprinosi ljudima koji u njemu žive, ali i samom gradu.

-Mislim da se gotovo svaki umjetnik na kraju želi vratiti u svoj grad i u njemu ostvariti nešto posebno. Tako je bilo i sa mnom. Razmišljala sam gdje želimo s Festivalom u Varešu biti u budućnosti, u kojem smjeru Festival može odvesti grad, šta umjetnost može učiniti za običnog čovjeka i kako ja tome mogu doprinijeti. “VaClaF“  bio je logičan nastavak Miholjskog koncerta klasične muzike u Varešu, kojeg smo Petar Jelić i ja počeli 2009. godine pod motom “vareška djeca vareškoj publici”. Kroz godine raslo je iskustvo i moja vizija je bila napraviti Festival koji može donijeti boljitak gradu, pružiti kvalitetne sadržaje ljudima koji ovdje žive, povezati umjetnike i publiku na jedan neposredan način, dati mladima priliku i platformu, postaviti Vareš na kulturnu kartu svijeta i početi graditi jedan drugačiji, kulturni, turizam, po uzoru na uspješne velike festivale kao što su naprimjer Verbier u Švicarskoj ili Lockenhaus u Austriji, za kraj ljetne, a početak jesenske sezone. Porodica, prijatelji i saradnici su me podržali i osnovali smo festival 2013. godine – otkriva mlada umjetnica kako je nastala ideja o osnivanju VaClaF-a.

Tema ovogodišnjeg Festivala je „Panta Rhei“ i to ne bez razloga.

-Sve teče, mijenja se, a ja vjerujem i napreduje. Ove godine sam koncept vječnog protoka (s)tvari povezala s brojem sedam – za sedmu godinu Festivala. Kroz razvoj uvijek mi je bilo veoma bitno pružiti platformu mladima i graditi bh. muzičku scenu. Tako da ove godine u sredini je sedmero mladih pijanista koji sviraju za Festival. Jer na njima svijet ostaje. Festival ukupno ima sedam koncerata, s programom od Bacha do savremene umjetničke muzike, a tu su kolegice s Muzičke akademije u Sarajevu Belma Alić i Azra Medić, književnica Adisa Bašić, harmonikašica Amela Frljučkić, pijanistica Sonja Radojković, Strings Attached Sinfonietta… Uz neizostavne mlade vareške nade, tamburaše i pijaniste, koji su stasali i na našim pozornicama – objašnjava direktorica.

Da muzika zaista spaja, pokazuje i to da iz godine u godinu zahvaljujući Festivalu, u Vareš, put nanese velika umjetnička imena. Sigurno je da „VaClaF“ na ovu općinu baca svjetlo koje daje nadu.

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti