Demi Moore: Pobijedila sam svoje demone

Piše: Aldina Zaimović

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BqyrjjWgmVi/



Za razliku od drugih holivudskih sudbina, životna priča glumice Demi Moore mogla bi bez problema poslužiti kao inspiracija za scenarij poprilično dobre drame, no, ona se odlučila napisati knjigu. U knjizi koja bi se mogla uskoro naći u prodaji Demi iskreno progovara o svom djetinjstvu, 40-godišnjoj karijeri, brakovima i problemima s ovisnošću



 

Nakon što je u sedmom mjesecu trudnoće, 1991. godine, naga pozirala slavnoj Annie Leibovitzza za naslovnicu magazina “Vanity Fair”, danas 56-godišnja Demi Moore, poslije 28 godina ponavlja isto. Ovoga puta za naslovnicu oktobarskog izdanja “Harper’s Bazaara”, na kojoj nosi samo veliki ružičasti šešir i dijamantsku narukvicu. Veliki intervju koji je vodila njena prijateljica Leni Dunham, najava je i glumicine knjige „Inside Out“.
Za razliku od drugih holivudskih sudbina, životna priča Demi Moore mogla bi bez problema poslužiti kao inspiracija za scenarij poprilično teške drame, no, ona je odlučila napisati knjigu. U njoj slavna glumica i majka tri odrasle kćerke, iskreno progovara o svom djetinjstvu, 40-godišnjoj karijeri, brakovima i problemima s ovisnošću. U najavi izdavača navodi se kako je „Inside Out“ knjiga o preživljavanju, uspjehu, predaji, kao i o otpornosti, te iskren prikaz istovremeno prosječnog i ikonskog života jedne žene.

Život uz majku i očuha

Demi je odrastala u nefunkcionalnoj zajednici roditelja hipija, te je čak kao dijete spasila život majci, vadeći joj tablete iz usta kako se ne bi predozirala.

– Sljedeće čega se sjećam je da prstima, malim dječjim prstima, iskopavam tablete koje je moja majka pokušala progutati. Dok joj je otac usta držao otvorenim, govorio mi je što da radim. Tada je u meni nešto duboko prepuklo i nikad se više nije moglo sastaviti. Mome djetinjstvu bio je kraj – piše Moore u svojoj knjizi.

Holivudska ljepotica, lagano promuklog glasa, rođena je 11. novembra 1962. godine u Roswellu u Novom Meksiku kao Demetria Guynes. U trenutku kada ju je rodila, njena majka Virginia imala je tek 19 godina, dok ih je biološki otac Charles Harmon napustio i prije nego što se Demi rodila. Ipak, Virginia nije dugo čekala da bi se ponovo udala, pa je Demi odrastala uz očuha Dannyja Guynesa, koji je samo pojačao porodične probleme. Naime, njena majka imala je problema s alkoholom, a sve više je počela piti upravo uz svog supruga. Sve to dovelo je do zlostavljanja i loših odnosa. Do svoje 14. godine Demi Moore se s porodicom selila više od 30 puta, da bi se na kraju skrasili u Los Angelesu.

– Upravo zbog tih čestih selidbi naučila sam se brzo priviknuti na svako novo okruženje i stvarati brza prijateljstva. Mislim da su to najjači aduti koje sam imala u želji da postanem glumica – izjavila je svojevremeno Demi Moore.

Nije navršila ni 17 godina kad se suočila s novim problemima. Očuh joj je počinio samoubistvo, a majka sve dublje tonula u svijet alkohola, čineći brojne prestupe, od vožnje u pijanom stanju do podmetanja požara. Demi je bila sama, osuđena da se snađe kako zna i umije. Ovakav način života doveo ju je do toga da i prije nego što je postala punoljetna završi na naslovnici časopisa za odrasle. S majkom je bila u lošim odnosima sve do 1997. godine. Ali, nakon što joj je dijagnosticiran tumor na mozgu, Demi je zaboravila na sve nesporazume i svađe, te je uz majku ostala i brinula sve do njene smrti.

Početak karijere

Srednju školu nikada nije završila, a kako bi se prehranila, radila je razne poslove, između ostalog i kao pin-up djevojka. Podršku joj je u ovim neizvjesnim trenucima pružala prijateljica, također buduća glumica Nastassja Kinski, uvjeravajući je da je rođena za glumicu.

Osim nesređene porodice, Demi je kao djevojčica bila razrooka, zbog teške finansijske situacije na ljekare nije mogla ni da pomisli. Tek kasnije, kad je zaradila prve novce, priuštila je operaciju i riješila taj problem. Ona, također, ima i različitu boju očiju – desno oko joj je smeđe, a lijevo zeleno.

Prvu priliku na velikom platnu dobila je 1981., u sporednoj ulozi u filmu „Choices“. Samo godinu kasnije pripala joj je glavna uloga u horor filmu „Parasite“ nakon kojeg je njena karijera počela da se razvija. Prekretnica je uslijedila1990. godine, kada je s Patrickom Swayzejem i Whoopi Goldberg snimila film „Duh“, koji je postigao neviđen komercijalni uspjeh, a ona prepoznata kao perspektivna mlada glumica. Uloge u filmovima su se počele samo nizati, poput onih u: „Malo dobrih ljudi“, „Razotkrivanje“, „Nemoralna ponuda“, „Striptiz“, „G.I. Jane“. Filmska slava otvorila je vrata znatiželji, javnost je bila gladna informacija iz Deminog privatnog života.

View this post on Instagram

Gorgeous. #demimoore @blindthemovie

A post shared by Demi Moore Fan Page💘 (@demi.moore) on

Bivši supružnici

Još 1980., sa samo 17 godina udala se za 12 godina starijeg, razvedenog tekstopisca Freddyja Moorea. U to vrijeme snimila je i prve golišave fotografije, koje su na samom početku prošle neprimijećeno, da bi kasnije bile objavljene u jednom njemačkom, a potom i američkom časopisu. Brak je potrajao do 1985., a ona je utjehu pronašla u kolegi Emiliju Estevezu. Od bivšeg supruga ostalo joj je prezime po kojem je i danas poznata. S Estevezom je provela tri godine, umalo okrunjene brakom. Pozivnice za vjenčanje već su bile poslane kada je Demi Moore sve otkazala.

Tada je glumila i u seriji „General Hospital“, no sve više je u slobodno vrijeme konzumirala kokain, koji ju je nakratko stajao i uloge. Primljena je nazad na set tek kad je pristala otići na rehabilitaciju. Mnogi joj zamjeraju da je, iako je to mogla napraviti glumačkim putem, odlučila dodatno steći slavu na sasvim drugi način, golim fotografijama, pa je tako postala i prva slavna osoba koja se prije skoro 30 godina u visokom stadijumu trudnoće skinula i pozirala za naslovnicu “Vanity Faira”.

Svog drugog supruga, i oca njenih triju kćerki, Rumer, Scout i Tallulah, Brucea Willisa upoznala je u vrijeme kada je on sa Cybill Shepherd snimao seriju “Slučajni partneri’. Bruce i Demi vjenčali su se 1987., u Las Vegasu, a godinu kasnije rodila im se prva kćerka. Te iste godine vratila se na filmsko platno, no nije postigla željeni uspjeh sve dok 1990., nije utjelovila Molly u filmu „Duh“. Godine 1994., rodila im se i treća kćrka. Samo godinu nakon rođenja Tallulah, Demi je prihvatila ulogu u „Striptizu“ i u to vrijeme postala najplaćenija holivudska glumica, kojoj je na ime ugovora za snimanje na račun isplaćeno blizu 13 miliona dolara. Da poslovni uspjeh nužno ne prati privatni, uvjerila se vrlo brzo. Nakon više od 10 godina braka, samo nekoliko dana prije smrti majke, Demi Moore i Bruce Willis šokirali su javnost objavivši da se rastaju.

Kako bi prevazišla težak period, te zatvorila jedno poglavlje života, s kćerkama se preselila u Idaho, u kojem je s Willisom kupila kuću, i posvetila se upravo njima i njihovom odgoju. Veliki povratak uslijedio je 2003. godine filmom „Charliejevi anđeli 2: Punom brzinom“, kada je započela i vezu s 15 godina mlađim glumcem Ashtonom Kutcherom. Ashton je imao tek 25 godina, ali su oboje od samog početka tvrdili kako se u njihovoj vezi razlika u godinama ne osjeti. Iako su svi bili uvjereni da se radi tek o predstavi za javnost, vezu su, u septembru 2005., u svom domu na Beverly Hillsu krunisali brakom. Djelovali su kao idiličan par, Ashtona su odlično prihvatile i njene kćerke, ali i Demin bivši muž Bruce. Nisu bile rijetke situacije u kojima su svi zajedno odlazili na neke javne događaje.

– Ashton je na svoj način bio romantičan. Jedno vrijeme smo bili razdvojeni, nazvao me da bi mi saopćio kako je obrijao nogu. Jednu nogu. Objasnio mi je kako je to uradio jer je želio noću osjećati da spava pored žene – sjetila se Demi koja je u knjizi detaljno opisala brak s mladim glumcem. Uz njega je, kaže, ponovo uspjela proživjeti mladalačke godine i doživjeti stvari koje nije kada je imala dvadeset. S Ashtonom je čekala i dijete, ali, nažalost, doživjela je spontani pobačaj, koji ju je gurnuo ka drogi i alkoholu. Da je u 42. godini života ostala trudna, znali su tek njoj bliski ljudi. U šestom mjesecu trudnoće, 2004. godine, doživjela je spontani pobačaj i izgubila djevojčicu, kojoj su već bili odabrali ime – Chaplin Ray.

Većinu mladosti obilježila joj je ovisnost o kokainu i alkoholnim pićima, a spasila ju je, zapravo, gluma i dobijene prilike – uloge u „General Hospital“ i filmovima kao što je „About Last Night“. Uz sve to borila se s vlastitim demonima, prejedanjem, zbog čega je postala opsjednuta kilogramima. Svemu tome vratila se nakon što je izgubila dijete, tražeći utjehu upravo u alkoholu, ali i Vicodin tabletama. Kao da joj to sve nije bilo dosta, ubrzo je saznala da joj Kutcher i nije bio pretjerano vjeran. Sve je kulminiralo medijskim istupom 23-godišnjakinje koja je tvrdila da je provela noć s Ashtonom na njihovu šestu godišnjicu braka. Godine 2011., krenuli su svako svojim putem. Brak su pokušali spasiti, čak su otišli i na duhovnu obnovu u Izrael, no sve je bilo uzalud, te su 2013. finalizirali razvod.

– Kao majci, ženi i supruzi, za mene su zavjeti svetinja i upravo zbog toga odlučila sam nastaviti dalje sama sa svojim životom – izjavila je tada Demi Moore, koja je zvog svih trauma i teških trenutaka pala u tešku depresiju.

– Išla sam prema dnu, pomalo uništavajući samu sebe i bez obzira na sav uspjeh, nikada se nisam osjećala dovoljno dobrom – priznala je Demi Moore, koja je godinu prije finaliziranja razvoda nakon mjeseci tulumarenja i drastičnog gubitka kilograma, kolabirala u svom domu. Tek kad je hospitalizirana zatražila je stručnu pomoć i otišla na rehabilitaciju.

Danas je, kaže, čista. Ne konzumira alkohol, niti opijate, jer ne želi više izgubiti kontrolu nad životom.

– Moje zdravlje me osvijestilo. Osjećam da što više radim na sebi šaljem bolji primjer svojoj djeci i učim ih šta je ispravno i koliko je važno brinuti o sebi – kazala je jedne prilike i dodala kako njenim kćerkama nije bilo lako odrastati uz poznatog oca i majku.

– Mislim da danas živimo u jednom jako zahtjevnom vremenu. Pritisak društvenih mreža na mlade ostavlja velik trag te uprkos brojnim prednostima tog alata, mnogo je više negativnih aspekata. Moja djeca, naprimjer, bila su prva generacija koja je stavljena pod mikroskop. Moje cure vodile su veliku bitku jer su im mnogi anonimci govorili da su ružne – rekla je Moore, ističući da je majčinstvo bilo njen jedini apsolutni cilj i jedina sudbina za koju je sigurna da je ispunjena.

View this post on Instagram

#demimoore #beauty

A post shared by Demi Moore Fan Page💘 (@demi.moore) on



Veza sa srbijanskom stilisticom
Nakon svega što joj se u životu izdešavalo, krajem prošle godine, američki tabloidi su počeli spekulirati da se Demi, navodno, skrasila sa srbijanskom stilisticom Mašom Mandžukom. Dvije dame nikada se nisu oglašavale o ovoj temi, koliko u njoj ima istine možda ćemo saznati u Deminoj knjizi.



Nisam imala plastične operacije

– Priče kako sam se podvrgla plastičnim operacijama su potpuno lažne, nikad to nisam učinila. Skalpel vas neće učiniti sretnim. U ovom trenutku više volim biti lijepa žena svojih godina nego pokušati očajnički izgledati kao da mi je trideset – kaže Demi i naglašava koliko je važno svakoj ženi dati podršku.
– Najjača izjava koju mogu dati je: Budite podrška ženama koje same, svjesno odlučuju.



 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti