Rezala se, bičevala, skoro izgubila život, a danas je najpoznatija umjetnica na svijetu

Piše: Redakcija

Foto: AFP

U Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu otvorena je izložba „Čistač“ konceptualne umjetnice Marine Abramović. Kroz više od 120 radova – slika, crteža, fotografija, filmova, audio i video uredaka hronološki prikazane su sve faze Marinine polustoljetne umjetničke karijere. Izložbu ove svjetski poznate umjetnice, gosti će imati priliku posjetiti do 20. januara 2020. godine.

Naime, Marina Abramović naziva se najvećom živućom umjetnicom i bakom performansa, a njena je umjetnost uvijek bila usko vezana za privatni život. Ona je rođena upravo u Beogradu, a roditelji su joj bili odlikovani partizani i heroji. Iako je danas cjenjena i prepoznatljiva u cijelom svijetu, njeno djetinjstvo nije bilo lagano. 

Foto: AFP 

Do šeste godine ju je odgajala baka, a onda se preselila roditeljima koji su je odgajali u strogom vojničkom duhu. Prema autobiografiji, vrijeđali su je i tukli, nikad je nisu pohvalili. Majka joj je rekla da je prostitutka kad se s 14 godina prvi put poljubila s dečkom. Zbog toga je vjerovala da je ružna, a odmalena se zanimala za umjetnost.

U Beogradu je studirala i živjela do 29. godine, a onda je otišla na postdiplomski studij u Zagreb. Ponovo se vratila u rodni grad i sve dok je živjela s roditeljima poštovala je njihova pravila. 

– Nisam smjela izaći iz kuće nakon deset sati navečer sve do svoje 29. godine. Zvuči potpuno ludo, ali sve ono što sam radila – rezala se, bičevala se, palila i skoro izgubila život u zapaljenoj petokrakoj zvijezdi – sve to sam radila prije 10 jer sam tada morala biti u krevetu – rekla je.

Foto: AFP

U međuvremenu se udala za umjetnika Nešu Paripovića, no nikad nisu zajedno živjeli. U braku su bili pet godina, a ona je nakon toga otišla u Amsterdam.

Tamo je upoznala ljubav svog života, umjetnika Franka Uwea Laysiepena, poznatog pod imenom Ulay s kojim je provela 12 godina. Zajedno su radili performanse i postali power couple suvremene umjetnosti. No, ona je bila jača karika i mediji su to uskoro prepoznali. ALi i taj brak je okončala. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti