Eva Lonogoria: Želim odgojiti dobrog čovjeka

Piše: Redakcija

Da žena može biti uspješna na više životnih polja, svojim primjerom pokazuje Eva Longoria, poznata glumica koja je i rediteljica, producentica, aktivistkinja, majka, supruga, te, prije svega, veliki filantrop. Tako ćete je jedan dan vidjeti s jednogodišnjim sinom Santiagom na redovnoj kontroli kod pedijatra, dok će naredni dan gostovati u nekoj od emisija i zalagati se za prava žena ili, eventualno, biti na setu svog novog filmskog ili televizijskog projekta.

No, to nije sve. Instagram, društvena mreža na kojoj je izuzetno popularna, slavnoj glumici je nametnuo još jednu ulogu, onu u kojoj pratitelji od nje očekuju da im daje savjete o roditeljstvu. Eva ne krije da nema nikakvu ambiciju da glumi stručnjaka i drugima pametuje o njihovoj djeci.

– Cilj mi je da budem dobra majka Santiju, ali nemam namjeru da drugim ljudima govorim: „Ovo su trikovi koje koristim u odgoju i mislim da bi ih svi trebali koristiti“. To se nikada neće desiti – rekla je ona u intervjuu za magazin „Parents“.

Migrantske porodice

Kada govori o svom djetetu na društvenim mrežama, čini to na način da druge pozove na određenu humanitarnu akciju. Tako je samo nekoliko dana nakon Santijevog rođenja napisala emotivnu poruku u kojoj je, između ostalog, pozvala ljude da se bore protiv migracijske politike zbog koje se na granici Meksika sa SAD-om razdvajaju djeca od njihovih roditelja.

– Rođenje sina mi je povod da ukažem na migrantske porodice koje su razdvojene na granici. Santiago je uz mene i ne mogu zamisliti da mi ga neko uzme. Porodice trebaju biti zajedno i zato moramo učiniti sve kako bismo ih spojili. Ne mogu ni da zamislim kako je izgubiti dijete i znati da ga nikada više nećeš vidjeti  – napisala je Eva ispod fotografije na kojoj drži svog tek rođenog sina.

Evina borba za prava migranata nije se završila na ovoj objavi. U martu ove godine posjetila je izbjeglički centar na granici s Meksikom.

– Santi je bio sa mnom. Nisam ga vodila kada sam obilazila prihvatilišta, ali ga vodim sa sobom gdje god krenem – rekla je Eva, koja je sina rodila sa 43 godine.

Razlog zbog kojeg svog dječaka vodi praktično svugdje jeste što želi, kaže, da mu od najranije dobi usadi određene životne vrijednosti. Zato nikoga nije iznenadilo kad su je na snimanju serije „Grand Hotel“, vodjeli kako sa sinom u naručju vodi računa da se ispoštuju sve njene rediteljske zamisli. U seriji je Eva angažirala većinski žensku ekipu, kako bi njen sin bio okružen snažnim i nezavisnim ženama.

 Značaj feminizma

– Veliki je pritisak ukoliko u današnje vrijeme želite da odgojite dobrog čovjeka koji će razumjeti principe jednakosti i feminizma. No, to su principi koje niko ne može usvojiti ukoliko se o njima samo govori. Potrebno ih je praktično pokazivati svakog dana – rekla je ona.

Još jedan od principa za koji se Eva u svijetu filmske industrije, odnosno pokreta „Time’s Up“  zalaže, jeste postizanje jednakih prava za sve žene.

– Mislim da se u Hollywoodu moraju napraviti određene promjene kada je o majčinstvu i njegovom prihvatanju riječ. Brojne su glumice koje, nakon što su postale majke, ne dobijaju sexy uloge, kao i one koje su morale da se povuku na određeno vrijeme kako bi vratile izgled koji su imale prije trudnoće – kaže ona.

Eva je jedna od slavnih žena koje su se poslu vratile u rekordnom roku. Naime, samo šest sedmica nakon što je rodila sina Eva je sjela u rediteljsku stolicu.

– Povratak na posao je bio težak. Dojenje dok radite je izuzetno teško, kao i razmišljanje da li će beba spavati ili ne. No, to je nešto s čim se moraš izboriti. Imala sam sreću što je Santi bio zaista dobra beba. Uvijek je bio zdrav, smiješan je, sladak, jeo je i spavao i time mi je olakšavao posao – rekla je Eva.

Slavna glumica ne krije da je izuzetno teško uspostaviti balans između privatnog života i posla. Ipak, ističe da joj je majčinstvo dovoljna inspiracija.

– Ne želim da počinjem projekte u koje ne mogu uložiti svoj maksimum. Kako sam postala majka, imam osjećaj da moram da pružim i više nego što mogu, a sve to kako bih učinila da svijet bude bolje mjesto za život. To radim za svog sina, ali i za svu drugu djecu – kazala je Eva.

Pročitajte još