Nurgul Yesilcay: U Turskoj, ako si muškarac, možeš sve, ali ja to ne dozvoljavam

Piše: Lejla Bejdic

Ušla je u naše živote kao lijepa Yasemin u seriji „Ljubav i kazna“, voljeli smo je gledati i u jednoj od glavnih uloga u seriji “Paramparčad”, dok je ponovo osvajala simpatije domaće publike u seriji “Gulperi” na Novoj BH. Jedna od najvećih turskih zvijezda Nurgül Yeşilçay, koja je obilježila i 20 godina glumačke karijee, ušla je u cipele Antepu Gülperi Çetin, mlade žene koja prima vijest da je njen suprug Eyüp poginuo na granici Turske s Irakom. Ostaje sama s troje djece (Bedriye, Hasanom i Canom) i tu počinje njena borba za preživljavanje. Svekar i čitava porodica okrivljuju je za smrt supruga, a ona završava u zatvoru, nakon čega joj suprugova porodica oduzima i djecu. Po izlasku iz zatvora svekar je prisiljava da se preseli u Istanbul. Zapošljava se kao obezbjeđenje u zgradi modne kuće, nastojeći uštedjeti dovoljno da pokrene sudski proces za starateljstvo nad djecom. Kadir (Timuçin Esen), prijatelj iz djetinjstva i njena prva ljubav, pruža joj najveću podršku u teškom periodu nakon izlaska iz zatvora. Serija obiluje scenama iz prošlosti koje prikazuju njihovu mladalačku ljubav i razloge što su se rastali. Sukob s porodicom i vječita ljudska borba i dalje su popularne teme svih, pa i ove turske serije.

 ŽENE NA MARGINAMA DRUŠTVA

– Gulperi je iskrena, korektna, požrtvovana, potlačena… Na marginama je društva, život ju je nepravedno osudio, a ona je samo htjela biti dobra majka i supruga. Gulperi je žena kojoj nedostaje ljubav, voljela je, ali nije bila iskreno voljena. Ona je simbol svih žena koje prolaze porodične probleme, i samo joj je ljubav prema djeci zvijezda vodilja – kaže Nurgül za svoj lik, koji joj je zacementirao kultni status u Turskoj i potvrdio zašto je u svojoj zemlji jedna od najtraženijih glumica.

Uz to, najvažnija karakteristika koja Nurgül razlikuje od ostalih zvijezda je njena karijera koja je stalno u usponu, kako zahvaljujući ulogama u serijama, tako i ulogama u filmovima. Zato nikog nije izenadilo kad se šetala crvenim tepihom Cannes Film Festivala, promovirajući svoj film „The Edge of Life“.

View this post on Instagram

Selam haftaların en güzeli🖐

A post shared by Nurgul Yesilcay (@nurgulyesilcayy) on

– Radim posao koji volim. Nastojim da se fokusiram na trenutak u kojem živim i uživam u svakom od njih. Čovjek dobije veće zadovoljstvo kad se riješi nedaća i briga o budućnosti. Nikada nisam mislila da mi je život okrenuo leđa. Realna sam žena i znam da svaki dan u životu ne može biti potpuno ispunjem i da će doći dani dosade, ali ovo je život i nije vam obećao najljepši vrt s ružama – kazala je Nurgül kada su je pitali šta misli o svom životu i poslu.

No, nije svaki set bajka niti uspomena koje se glumac rado sjeća. U hit seriji “Paramparčad” igrala je jednu od glavnih uloga, ali onda je napustila set i ekipi rekla: “Zbogom”. Bilo je ovo veliko iznenađenje i tema koja se dugo provlačila po svim turskim novinama i medijima općenito.

Pisalo se da je seriju napustila zbog neslaganja s kolegom, glumcem Erkanom Petekkayom, koji joj je u seriji glumio ljubavnika. Na setu je Nurgül preživjela mobing. Navodno, usljed konzervativnog stava prema ženama Erkan je zahtijevao da većinu romantičnih scena snime pomoću montaže, a ne stvarne glume. Uz sve to je, prema pisanju, glumici upućivao vulgarne komentare na snimanju, optuživši je kako joj je previše stalo do toga da s njim snimi epizode u kojima se ljube, što je, navodno, bila kap koja je prelila Nurgülinu čašu strpljenja.

– Kažem vam, pokušavali su me povrijediti i napraviti žrtvu od mene. Tako je to u Turskoj, ako si muškarac, možeš sve, ali ja to nisam dozvolila. Napustila sam seriju, i neka me zovu diva, ali me niko neće omalovažavati. Ne možete okruniti svoju muškost kroz moju ženstvenost! Neću dopustiti! Ne mogu to dopustiti – komentirala je Nurgül navode o napuštanju serije.

– Radila sam s mnogim glumcima poput Özcana Deniza i nikada nisam imala problema. Uvijek sam dolazila na vrijeme na set, ali na snimanju spomenute serije čekala sam i po osam sati. Jednostavno, nisu me poštovali i morala sam prekinuti saradnju – rekla je Nurgül i prisjetila se kako joj snimanje serije „Ljubav i kazna“, zbog privatnih turbulencija koje je u to vrijeme prolazila, nije ostalo u lijepom sjećanju. Naime, dok je osvajala publiku i u našoj regiji, njen brak s Cemom Özerom, s kojim ima sina Osmana Nejata, propadao je i naposljetku je okončan razvodom.

– U to sam vrijeme bila usred razvoda. Razmišljala sam kako ću se snaći s malim djetetom, kako će izgledati naš život. Nikada se u životu nisam bojala više nego tada. Danas, kada razmišljam o bivšem suprugu, jasno mi je da nismo bili jedno za drugo. Razlog nije, kako mnogi misle, u razlici u našim godinama, iako je bio stariji 17 godina od mene – ispričala je Nurgül, koja se trenutno smatra jednom od najbogatijih turskih glumica i ima privilegiju da traži da joj se honorar isplati i do nekoliko epizoda unaprijed. Honorar joj iznosi između 20 i 25 hiljada eura po epizodi. Svemu tome pospješio je razvod i pakao koji je proživljavala, a mediji gladni senzacija pratili su svaki parov korak.

 ODGAJANA KAO PRINCEZA

Poznata glumica rođena je 26. marta 1976. godine u Afyonkarahisaru u centralnoj Turskoj. U Istanbul je došla nakon što je diplomirala glumu na Univerzitetu „Eskisehir“. Odmah nakon završetka studija uzela je umjetničko ime Yeşilçay, što u prevodu znači zeleni čaj.

– Na početku animiranog filma koji moj sin voli „Pčelica” ima jedan citat: „Prema svim zakonima letenja nemoguće je da pčela leti. Krila su joj previše mala da bi mogla podići stomak od zemlje, ali ipak leti“. Da, pčele lete jer nikada nisu mogle obratiti pažnju na ljude koji su im govorili da su stvari nemoguće – rekla je Nurgül, osvrćući se na citat koji nju motivira, jer je ona jedna od rijetkih glumica koja probija led u snimanju serija s drugačijim sadržajem od onog na kakav smo navikli. Koju će ulogu prihvatiti, u Nurgülinom slučaju nije ovisilo o visini honorara već izazova koji će projekt staviti pred nju. Tako je bez imalo dvoumljenja snimila ljubavnu scenu sa ženom, ali i glumila alkoholičarku. Njena sposobnost da uđe u gotovo svaki lik, kako na TV-u tako i u pozorištu, donio joj je nadimak “Žena s hiljadu lica”.

Po prirodi je osoba koja ne uči na svojim greškama i često ih ponavlja.

– Ja sam osoba koja nikada nije naučila lekciju, jer sve što radim radim s previše emocija – rekla je Nurgül, koja se rado u svojim intervjuima prisjeti bezbrižnog djetinjstva i odrastanja s dvije sestre.

– Odgajana sam kao princeza. Uvijek sam dobijala ono što sam željela. Zbog takvog odgoja sam razmažena, i smatram se egocentrikom. Uvijek prvo mislim na sebe, pa onda na druge osobe. Žene, kada imaju muža ili ljubavnika, počinju živjeti njihove živote. Žena ima mogućnost da rodi, da uđe u bilo koji obrazac ponašanja, a onda muškarac počinje da manipulira s njom – izjavila je Nurgül i zaključila da žene trebaju biti samostalne i ostati čvrsto na svojim nogama, jer u suprotnom život će ih pokositi. Ako je već sebična, kako onda s takvom osobinom uopće funkcionira u ljubavnim vezama, pitali su je turski novinari.

– Ne pokušavam biti neko drugi u vezi, samo da bih zadovoljila drugu osobu. To je pitanje kompromisa. Ali, neću živjeti svoj život kako nekome drugom odgovara – rekla je Nurgül i nadovezala se da je čovjek u braku pod drugim pritiskom nego osobe koje nisu.

– Čovjek je pod pritiskom društva. Kada nešto uradimo što ne zadovoljava standarde „normalnog“, odmah počnu kritike koje glase da to nije uredu, da se to ne smije raditi, jer si ti sada u braku, a kada si poznata osoba, to se odrazi na privatni život – prokomentirala je i dodala da sve što ona radi smatra pravičnim, ali da joj se ne sviđa kada mediji kroz nju provlače i njenog maloljetnog sina.

 DOZA OPREZA

Nurgül ne voli kada je ispituju kakva je žena, to, kaže, smatra veoma neprofesionalnim i nezahvalim, ali za sebe voli reći da je jako pravična. Kaže da mnogo cijeni prijatelje i ulaže u prijateljstva.
– Mnogi prijatelji su me iznevjerili, pogotovo u posljednjih nekoliko godina, tako da svemu pristupam s dozom opreza. Bezuvjetno sam odana porodici i sinu, kojeg obožavam. Ne mogu zamisliti kako bi mi život izgledao bez njih. Poslije njih svakako dolazi posao kojem sam dala najbolje godine. I ne žalim zbog toga. Jer bih bez glume uvenula.

U intervjuu za turski “Elle” dotakla se najosjetljivije teme danas – majčinstva.

– Nedavno mi je Nejat rekao: “Ti si najbolja majka na svijetu”, a ja sam mu odgovorila da je on najbolji sin na svijetu. Puštam ga da bude neovisan i samostalan, ali sve u granicama, postoje i kod mene stroga pravila – kaže Nurgül i otkriva kako se priprema za svoje uloge.

– Pripreme mi oduzimaju mnogo vremena. Posmatram različite žene, njihova ponašanja, te crpim ono najbolje iz okoline. Kada sam radila ljubavnu scenu sa ženom, išla sam na mjesta gdje se okupljaju takve žene i proučavala ih, da bi ulogu mogla iznijeti najbolje moguće.

Kada je riječ o njenom privatnom stilu oblačenja, istakla je da se nekada i ona izgubi u svom stilu, jer toliko glumi da stilovi različitih likova imaju prednost nad njenim. Ali, njegu kože, ipak, ostavlja profesionalcima.

Foto: Nova BH

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti