Tatjana Merdžanić: Nakon tragedije u Novom Zelandu odlučili smo se vjenčati u Crvenom križu

Piše: Redakcija

Gotovo je nezamislivo da se danas bilo gdje u svijetu mladi par vjenča bez pompezne ili barem veće svadbe u koju je uloženo poprilično novca. Vodi se računa i o najsitnijem detalju, jer se, ne samo mladenci, već i zvanice, tog dana moraju osjećati kraljevski. No, postoje i drugi, istina ne tako česti primjeri, kada se dan iz snova organizira na mnogo skromniji, ali ipak bajkovit, te za mnoge koristan i plemenit način. Doktor Rijad Merdžanić koji je rođen u Jajcu, dok je veći dio života proveo u Sarajevu, i njegova supruga Tatjana, diplomirani kriminolog iz Sarajeva, koji trenutno žive u Njemačkoj, sredinom septembra su se vjenčali u prostorijama Crvenog krsta Novo Sarajevo. Novac predviđen za svadbu donirali su spomenutoj organizaciji, a njihov primjer su slijedili i gosti na vjenčanoj ceremoniji.

– Rijad i ja imamo naviku da, umjesto crne hronike i negativnih vijesti, svjesno biramo emisije ili filmove koje ćemo gledati i na njih utrošiti vrijeme. Stoga, uglavnom, gledamo motivirajuće i inspirativne emisije. No, baš u periodu kada smo planirali vjenčanje desio se teroristički napad u Novom Zelandu, što je bila strašna vijest koja se nije mogla izbjeći. Sjećam se da su me govor i djela njihove premijerke duboko dotakli. Posebno u cijeloj toj situaciji je što su ljudi bili ujedinjeni i što su stavili marame na glavu kako bi bili uz svoje sugrađane, iako su druge vjere. Policija je stražarila ispred džamija s maramama na glavi, premijerka je držala govor s maramom na glavi… Bili su jednaki u tuzi, bez obzira na razlike. Mislim da je baš taj događaj bio okidač za ovu ideju u vezi s vjenčanjem, jer smo te večeri odlučili šta želimo uraditi – otkriva nam Tatjana, dodajući da je ona predložila ideju, a njen suprug istog trenutka prihvatio.

 Podrška prijatelja

Tatjana nam otkriva zbog čega su izabrali da pomognu baš Crvenom krstu Novo Sarajevo.

– Lično poznajemo gospođu Enveru Ozegović, koja radi u ovoj organizaciji. Godinama smo gledali njeno nesebično zalaganje za svaku osobu. Ukoliko joj se na vratima pojavi osoba i traži čašu, ona će do uveče naći tu čašu. Njoj su svi jednako bitni i bili smo potpuno sigurni da će uloženi novac otići u prave ruke, te smo joj se obratili s potpunim povjerenjem – kaže Tatjana.

Ona ističe da im je na taj dan jedino bilo bitno da budu okruženi voljenim ljudima s kojima su podijelili svoju sreću.

– Moji roditelji i sestra su se odmah uključili u organizaciju i pružili nam podršku, a prijatelji su, zajedno s nama, dekorirali prostorije Crvenog krsta, tako da su na kraju izgledale kao neka općina, ako ne i ljepše. Jedna prijateljica se ponudila da fotografira. Zaista smo čuli samo riječi podrške i divne prijedloge i zbog toga smo im neizmjerno zahvalni. Prijatelje koji nisu mogli doći smo, putem pozivnice, zamolili da urade nešto lijepo taj dan, a kada smo se vratili u Njemačku, sve naše kolege i prijatelji s posla su donirali novac, kako bi i oni učestvovali u svemu. Sada nas čeka planiranje naredne aktivnosti – otkriva nam Tatjana i dodaje da je izuzetno ponosna što su zajedničkim snagama uspjeli da nekome olakšaju barem jedan dan.

Kompletnu priču čitajte u printanom izdanju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti