Teme

Nakon što je prijateljici donirala bubreg: Mom tijelu je bilo teško, rekli su mi da će se ona brže oporaviti

Prije dvije godine Selena Gomez morala se podvrgnuti transplantaciji bubrega nakon što joj se zdravlje ozbiljno narušilo zbog artritisa i borbe s lupusom. Srećom, imala je prijateljicu, također glumicu, Franciju Raisa koja je priskočila u pomoć i donirala joj vlastiti bubreg. To iskustvo Raisa je nazvala promjenom života, te se danas, dvije godine kasnije, prisjeća kako se osjećala što je mogla pomoći prijateljici.

-Bila je to odluka koja se temelji na vjeri, I ona i ja smo razgovarali o tome i prije – kazala je Raisa za ET dodajući: “Jednostavno se dogodilo slučajno, ali ne vjerujem u slučajnosti. Vjerujem da je to Božji način da ostanemo anonimni. Vrlo sam zahvalan na prilici” – kaže Francia.

Transplantacija nije bila jednostavna i ostavila je posljedice na obje djevojke. Za Franciju je to bilo teško iskustvo jer se njeno tijelo moralo naviknuti na život s jednim bubregom. Ljekari su joj pojasnili da će osoba kojoj je doniran bubreg sijati, i da će se oporaviti mnogo prije nego donor, zato što njeno tijelo dobiva ono što mu treba, a njeno gubi nešto što ne treba da gubi.

-Bilo je jako teško – kaže Raisa.

Što se Selene tiče, ona nije prestajala da se zahvaljuje prijateljici.

-Moji bubrezi su upravo urađeni. To je bilo to. Nisam htjela pitati za doniranje nijednu osobu u svom životu…,Raisa se dobrovoljno prijavila i spasila moj život. Čim sam dobila bubreg , moj artritis je nestao. Moj lupus ima vjerovatnoću od tri do pet posto da će se ikada više vratiti. Krvni pritisak mi je bolji. Moja energija i moj život su bolji – kazala je Selena koja se sprema da nakon četiri godine izda svoj novi album.